SASTANAK S BOŠNJAKOVIĆEM

Kosor 'izbrusila' Poglavlje 23

08.05.2011 u 19:27

Bionic
Reading

Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas nakon sastanka u Ministarstvu pravosuđa da će izvješće o ispunjenim obvezama u Poglavlju 23, koje će vlada uz još neke dokumente donijeti u četvrtak, biti sveobuhvatno i da na temelju toga očekuje dobru procjenu

Kosor je u izjavi, objavljenoj na vladinim internetskim stranicama, rekla da se za današnji sastanak dogovorila s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem jer se u tom ministarstvu radi završno izvješće vezano za Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava.


'Ovo je zadnje brušenje toga izvješća, dosta smo razgovarali o pojedinostima i ono što je ključno da se kroz izvješće mora vidjeti svaka pojedinost koju smo napravili u reformi pravosuđa, ali općenito u ispunjavanju mjerila i za otvaranje i za zatvaranje Poglavlja 23', rekla je premijerka, ustvrdivši da su odrađene velike reforme i mnogo velikog posla na dobrobit hrvatskih građana.

Ustvrdila je da su u izvješće uložili ogromne napore i postigli efekt u potpunoj neovisnosti pravosuđa i pravosudnih institucija - Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetničkog vijeća i sudova, što je sasvim vidljivo, ne samo kroz pravosuđe, nego i u praksi.

'Izvješće će zaista biti sveobuhvatno, veliko, uz nekoliko pratećih dokumenata. Mi bismo onda u četvrtak mogli reći da smo tu veliku cjelinu Poglavlje 23 zaokružili i na temelju toga očekujemo i dobru procjenu svih onih koji procjenjuju', kazala je Kosor.

Izjavila je da je od početka posla optimistična jer zaista rade. 'Mislim da se danas potvrđuje ono što stalno govorim, da treba raditi 24 sata', rekla je.

Podsjetila je da su izvješće prošli na jučerašnjem sastanku, na kojem su uz nju sudjelovali i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ranko Marijan, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i predstojnik Ureda za nacionalne manjine Vlade Branko Sočanac.

'Jedan slatki problem jest što se zapravo u pripremanju izvješća svaki dan nešto novo napravi i odradi. Sve to treba uklopiti u izvješće', rekla je, dodavši da će izvješće nadopunjavati novim podacima do četvrtka.