OGLASILA SE CRKVA

Koruška nadbiskupija brani skup u Bleiburgu i istodobno se ograđuje

12.05.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Katolička crkva u Koruškoj založila se za dostojanstvenu ceremoniju odavanja počasti žrtvama Bleiburške tragedije i unaprijed se distancirala od mogućih antisemitskih ili fašističkih zlouporaba, prenosi u petak na svojim stranicama Katolička informativna agencija Austrije (KAP)

'Mi smo za odavanje počasti mrtvima, ali protiv svakog oblika antisemitske ili fašističke instrumentalizacije', stoji u priopćenju Koruške biskupije, kako pronosi KAP.

Biskupija je nadalje priopćila kako se 'jasno i odlučno' distancira od 'eventualnih antisemitskih instrumentalizacija ovog okupljanja' kao i od 'mogućeg glorificiranja fašističke prošlosti'.  

Istodobno se ističe duhovni karakter ovog okupljanja u organizaciji Hrvatske katoličke crkve.

'Ova liturgijska komemoracija na Lojbaškom polju obiteljima žrtava daju priliku da odaju počast tada ubijenima i da se za njih pomole', stoji u priopćenju Koruške biskupije, u čijoj nadležnosti se nalazi Bleburg i okolica.

U priopćenju se nadalje objašnjava zašto je Lojbaško polje pored Bleiburga postalo važnim mjestom sjećanja.

'Strahote razdoblja koje je direktno uslijedilo nakon 2. svjetskog rata su dugo vremena u komunističkoj Jugoslaviji bile prešućivane i zato je Lojbaško polje postalo mjesto kršćanskog sjećanja za mnoge članove obitelji žrtava', stoji u priopćenju.

Kako prenosi KAP, ovim priopćenjem biskupija je reagirala na zahtjev grupe političara i aktivista da se skup pored Bleiburga zabrani zbog 'glorificiranja ustaškog pokreta'. Ova skupina, predvođena političarima stranke Zeleni, taj je zahtjev čelništvu savezne pokrajine Koruška postavila još u utorak.

Koruški ured za zaštitu ustavnog poretka smatra kako ne postoje osnove za zabranu subotnjeg skupa ali je priopćio da će on biti pod prismotrom državnih službi.