TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Korupcija u Europi pogoršana nakon dugo vremena; pogledajte kako stoji Hrvatska

30.01.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Transparency International objavio je danas svoj tradicionalni godišnji Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2023. godinu. Korupcija u zapadnoj Europi i Europskoj uniji, prema percepciji stručnjaka, sve je gora, a ovo je prvi put da je pogoršana u više od desetljeća. Od 180 država Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova, na začelju Europske unije. Isti su to rezultati kao i za 2022. godinu

CPI obuhvaća 180 zemalja i teritorija prema njihovim percipiranim razinama korupcije u javnom sektoru na ljestvici od nula (visoko korumpiran) do 100. Prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, najtransparentnije države u 2023. godini su Danska s 90, Finska s 87 te Novi Zeland s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija, Venezuela i Somalija.

U Europskoj uniji, od Hrvatske su lošije samo Grčka s 49, Rumunjska s 46, Bugarska s 45 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64, tako da Hrvatska zaostaje za 14 bodova.

U odnosu na države u okruženju, Slovenija, Srbija i Kosovo imaju isti rezultat kao i 2022. godine, a Bosna i Hercegovina te Crna Gora imaju rast od jednog boda. Slovenija ima 56 bodova, Crna Gora 46, Kosovo 41, Srbija 36, a BiH 35 bodova.

Unatoč dobrom plasmanu na ukupnom popisu, nekoliko visokorangiranih demokracija, poput Švedske (82), Nizozemske (79), Islanda (72) i Ujedinjenog Kraljevstva (71), zabilježilo je svoje najniže rezultate. Antikorupcijski napori su ili stagnirali ili pali u više od tri četvrtine zemalja u regiji.

'Pad regionalnog CPI rezultata u zapadnoj Europi i EU-u pokazuje da europske vlade moraju ozbiljnije shvatiti borbu protiv korupcije i podržati vladavinu prava', rekla je Flora Cresswell, regionalna koordinatorica Transparency Internationala za zapadnu Europu, dodajući da zemlje moraju podići svoje standarde i bolje provoditi vlastita pravila kako bi pojačale napore u borbi protiv korupcije.

Globalni trend slabljenja pravosudnih sustava smanjuje odgovornost javnih dužnosnika, što omogućuje bujanje korupcije. Također, povećava se nekažnjivost korupcije, pa čak i potiče otklanjanjem posljedica za kriminalce. Korumpirana djela poput podmićivanja i zlouporabe ovlasti također se infiltriraju u mnoge sudove i druge pravosudne institucije diljem svijeta. Tamo gdje je korupcija norma, ranjivi ljudi imaju ograničen pristup pravdi, a bogati i moćni zarobljavaju cijele pravosudne sustave, na štetu općeg dobra.

Zemlje koje su visoko rangirane prema CPI-ju imaju problem nekažnjivosti, čak i ako se to ne odražava u njihovim rezultatima. Mnogi slučajevi prekogranične korupcije uključivali su tvrtke iz zemalja s najboljim rezultatima koje pribjegavaju podmićivanju kada posluju u inozemstvu.

Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj će se od vlastitog rada pošteno i mirno živjeti. U kojoj nositelji vlasti neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv korupcije, ali isto tako koji u ovoj izbornoj godini tu borbu neće koristiti isključivo za političke obračune kako bi došli na vlast ili je očuvali', istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska.