UOČI TURISTIČKE SEZONE

Hrvatska je ukinula i zadnju koronamjeru, kod naših najvećih konkurenata baš i nije tako: Gdje sve traže covid potvrde, a gdje trebaju maske

02.05.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Iako su prema karti ECDC-a one države koje još uvijek šalju podatke uglavnom obojene tamnocrvenom bojom, u dobrom dijelu Europe epidemiološke mjere svedene su na minimum. Tako je i u Hrvatskoj te se poput svojih konkurenata sprema za pravi početak turističke sezone

Od ponedjeljka za ulazak u Hrvatsku ni državljani trećih zemalja ne trebaju covid potvrdu. Od 1. travnja covid potvrde za ulazak u Hrvatsku nisu bile potrebne za građane EU-a, a sada su ukinute za sve.

Olakšavanje mjera sigurno će pomoći i početku turističke sezone, a mi smo istražili kako su se po pitanju mjera pripremili naši konkurenti na Mediteranu, ali i neke druge velike europske države.

Italija

U Italiji je od nedjelje 1. svibnja ukinuta obveza tzv. zelene propusnice za niz uslužnih djelatnosti, što uključuje restorane, fitnes centre i javni prijevoz. No propusnica je i dalje potrebna za ulazak u bolnice i domove za starije.

Covid potvrda i dalje je potrebna za ulazak u zemlju. Oni koji pri ulasku u Italiju nemaju dokaz o cijepljenju, dokaz o preboljenju ili negativan rezultat testa moraju se samoizolirati pet dana na adresi koju navedu i obaviti test na kraju razdoblja samoizolacije.

Što se pak tiče nošenja maski, Italija je od nedjelje ukinula nošenje maski u trgovinama i na radnom mjestu dok je obveza nošenja FFP2 maski za lice ostala u javnom prijevozu, zrakoplovima, brodovima, vlakovima i autobusima, kao i u kinima, kazalištima, koncertnim dvoranama, stadionima te zabavnim, sportskim i glazbenim prostorima. Jednako tako, maske su potrebne u zdravstvenim ustanovama te domovima za starije i nemoćne.

Grčka

Grčka je također od 1. svibnja ukinula gotovo sve mjere. Covid potvrde više nisu potrebne za ulazak u zemlju, kao ni za ulazak u prostore poput ugostiteljskih objekata ili turističkih atrakcija.

Međutim nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima ostaje obavezno do kraja svibnja. Jednako tako, preporučuje se nošenje maske na otvorenom kada nije moguće izbjeći gužvu.

Španjolska

Za ulazak u Španjolsku i dalje treba imati valjanu covid potvrdu, odnosno dokaz o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu.

Što se tiče mjera, Španjolska je od 20. travnja ukinula obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima pa se moraju nositi samo u javnom prijevozu, zdravstvenim ustanovama i ljekarnama.

Portugal

Kada je u pitanju Portugal, covid potvrda i dalje je potrebna za ulazak u zemlju, no u slučaju Madeire nema potrebe za covid potvrdom.

Što se tiče zaštitnih mjera, nošenje maski u Portugalu obavezno je u javnom prijevozu te zdravstvenim i ustanovama za starije osobe. Na Madeiri su maske obavezne u svim zatvorenim prostorima, a za ulazak u restorane, barove, teretane te kulturne i sportske zatvorene prostore potrebno je imati dokaz o cijepljenju, preboljenju ili negativan antigenski test.

  • +7
Covid u Europi Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra

Francuska

Za ulazak u Francusku i dalje je potrebna covid potvrda, odnosno dokaz o cijepljenju, preboljenju ili negativan test. Jedino pod tim uvjetima nećete morati u karantenu.

Maske su u Francuskoj obavezne samo u javnom prijevozu te u domovima za starije i zdravstvenim ustanovama. Za ulazak u javne prostore nije potrebna covid potvrda, osim u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije, u kojima se traži potvrda o cijepljenju, dokaz o preboljenju ili negativan test obavljen u posljednja 24 sata.