PODIGNUTE OPTUŽNICE

Koradine Pume optužene za ratni zločin

21.06.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Večernji list otkriva da su sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (Pume) optužena za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optužnicu je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Sedmoricu pripadnika Puma tereti se za ubojstvo zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, a zločin su počinili po naređenju svog zapovjednika, sada pokojnog generala Ivana Korade

Optuženi su Emil Crnčec (49), Tihomir Šarović (42), Antun Novačić (51), Robert Precehtjel (35), Nenad Jurinec (45), Goran Gaća (36) i Robert Berak (35).

Zločinu se dogodio 9. i 10 rujna 1995. godine na širem području mjesta Mlinište (BiH). Tada je, nakon akcije HV-a Maestral 2, bilo zarobljeno šest pripadnika vojske RS – Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić te jedan muškarac čiji identitet još nije poznat.

Svi su oni kratko nakon zarobljavanja strijeljani, a tu je zapovijed, prema optužnici, izdao Korade.

Večernjak podsjeća da se Ivan Korade se ubio u travnju 2008. nakon što je desetak dana terorizirao cijelo Zagorje, pritom ubivši pet osoba. Među njegovim žrtvama bili su dijete i policajac, a iako je iz Domovinskog rata izašao kao heroj, koji je nakon Oluje među prvima ušao u Knin te podigao hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi, u poraću je Korade bio zapamćen po svom nasilničkom ponašanju.

Među mnogim Koradeovim nasilničkim ispadima bio je i onaj iz 1995, kada je u ugostiteljskom objektu Bijeli konj satima zlostavljao i tukao Josipa Marčelana.