TOPNIČKIH DNEVNIKA NEMA

Korade naredio Pumama da ubiju zarobljenike

21.10.2009 u 16:54

Bionic
Reading

U pretrazi stanova i prostorija sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade, osumnjičenih za ubojstvo šestorice srpskih ratnih zarobljenika u BiH 1995, pronađena je određena dokumentacija koja se ne može povezati s tzv. topničkim dnevnicima, izvijestilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)

Reagirajući na nagađanja tiska da su pri uhićenju osumnjičenika i pretraga pronađeni i topnički dnevnici koje od Hrvatske potražuje haaško tužiteljstvo, iz MUP-a su to odbacili, ustvrdivši kako se uhićenja nikako ne mogu povezati s aktivnostima koje se provode radi pronalaska tzv. topničkih dnevnika iz Oluje. 'Navedena skupina građana uhićena je zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Isto tako, pri pretrazi stanova i prostorija osumnjičenika pronađena je određena dokumentacija koja se ne može povezati s tzv. topničkim dnevnicima', stoji u priopćenju MUP-a.

Inače sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske osumnjičeni za ubojstvo petorice srpskih ratnih zarobljenika za vrijeme akcije Maestral 2 zadržani su u 24-satnom pritvoru.

Bivši pripadnici varaždinske brigade poznatije po nazivu Pume pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda Zdenkom Posavcem branili su se šutnjom, a u pritvoru su zadržani zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te posebno teških okolnosti djela na koja se terete. Oni su jutros iza devet sati uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika dovedeni na sud iz policije, gdje su se, kako se neslužbeno doznaje, njih šestorica također branila šutnjom, a jedan je navodno djelomično priznao zločin

Policija ih tereti da su ratne zarobljenike strijeljali po zapovijedi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea. Povod strijeljanju navodno je bio u tome što su Pume par dana ranije u borbama izgubile nekoliko ljudi, od kojih su neki bili i zapovjednici postrojbi unutar brigade.

Zapovijed za strijeljanje Korade je navodno izdao pred više svjedoka, nakon čega su zarobljenici pobijeni automatskim puškama. Tako su 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Naslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni bivši dozapovjednik Puma brigadir Emil Crnčec koji je do nedavnog umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Prema pisanju medija, on je ovog ljeta trebao postati član hrvatske NATO delegacije u Bruxellesu. Osim njega, osumnjičen je i Nenad Jurinac, koji je također bio u stožeru brigade te Tihomir Šavorić koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu. Ostali osumnjičenici su Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak. Tijekom policijske istrage osumnjičenicima je u pretragama oduzeto više komada streljiva i oružja koje su ilegalno posjedovali.