SPAŠAVANJE GRADSKIH BLAGAJNI

Koprivnica uvodi prirez građanima od 10 posto?

26.08.2014 u 09:24

Bionic
Reading

Dok država planira rasteretiti plaće građana, manji gradovi planiraju ih opteretiti. Najava dolazi iz Koprivnice. SDP-ova gradonačelnica i saborska zastupnica Vesna Želježnjak potvrdila je za HTV da više ne isključuju mogućnost uvođenja prireza. Izračune su napravili, sada čekaju potez ministra financija Borisa Lalovca

Porez na dohodak jedan je od glavnih izvora gradskih prihoda. Kako HTV -neslužbeno doznaje, u Gradu Koprivnici izračunali su da bi im proračun mogao ostati bez četiri do sedam milijuna kuna. S eventualnim plaćanjem prireza nisu sretni ni građani Koprivnice.

A samo prije nekoliko dana stranački šef gradonačelnice Koprivnice Zoran Milanović rekao je da se porezni pritisak mora premjestiti sa srednjeg sloja te da im u plaći ostane više novca, 'koji će oni trošiti i od čega će i država imati koristi'.

I dok veći gradovi jamče kako prirez neće povećati, u manjim gradovima i općinama spremaju različite mjere. Neke će 'lokalne blagajne' ostati bez prihoda i onda će vjerojatno posegnuti za tim novcem u vidu npr. prireza te u tome slučaju od povećanja plaća ništa - država da, a lokalna samuprava uzme.

'Smatram, a i svi moji kolege župani , gradonačelnici, načelnici da je ovo loša, ja bi čak rekao i apsurdna odluka. Zašto? Prije svega prihod od poreza na dohodak je u cjelini 100 posto prihod općina, gradova i županija i to je u principu jedini prihod koji mi imamo. Slažem se da treba građanima olakšati život, ali na ovakav način nitko neće dobiti a svi će izgubiti', smatra predsjednik Udruge županija virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić (HDZ).

Vlada se o poreznoj reformi nije konzultirala s lokalnom i regionalnom samoupravom, tvrdi virovitičko podravski župan i poziva Vladu da građanima pomogne smanjivanjem PDV s 25 posto na 15 posto.