OTVORENO O ZDRAVSTVU

Kopiranje kanadskog modela? Nemamo novca, pred bankrotom smo

31.12.2015 u 07:43

Bionic
Reading

Što je to kanadski zdravstveni model? Očekuje li nas privatizacija zdravstva? Kakvu će medicinsku uslugu imati oni koji nemaju novca? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno o budućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava razgovarali su Ines Strenja Linić iz Mosta nezavisnih lista, predsjednica HUBOL-a Ada Barić, ministar zdravlja Siniša Varga, predsjednica KoHOM-a Ines Balint i Nikica Gabrić, vlasnik privatne klinike

Ines Strenja Linić ponovila je kako se još nije govorilo imenima na čelu ministarstava, pa tako ni o njezinom.

'Nikad ne reci nikad', komentirala je ipak insinuacije kako bi mogla preuzeti Ministarstvo zdravstva i dodala da Most cijelo vrijeme komunicira kako je protiv privatizacije zdravstva i za očuvanje socijalne države. Ponovila je da ne podržava zatvaranje bolnica već funkcionalno spajanje.

'Funkcionalno spajanje regulirano je Nacionalnim planom koji je usvojen bez ijednog glasa protiv', istaknuo je tehnički ministar zdravlja Siniša Varga i podsjetio da se taj plan ionako mora provoditi dalje jer je tako dogovoreno s Europskom unijom.

Varga smatra kako se u njegovu mandatu radilo za boljitak radnika i da se bez obzira na recesijske godine i nedostatak novca u prava bolesnika nije diralo.

'Nisam čuo od gospodina Oreškovića da će se kopirati kanadski sustav već neki pojedini dijelovi', osvrnuo se na izjave novog mandatara Tihomira Oreškovića o promjenama koje su potrebne u domaćem zdravstvu.

Ada Barić
rekla je kako se riječju 'reforma' olako barata, ali složila se s ministrom Vargom u stavu da je naš zdravstveni sustav dobar. Velikim problemom smatra odlazak liječnika u inozemstvo i izrazila je žaljenje što se nije donijela nijedna mjera koja bi to spriječila. 'Razlike u plaći ovdje i vani deseterostruke su na godišnjoj razini', istaknula je Barić i dodala da su liječnici zanemareni.

'Mislim da je mandatar preozbiljan i odgovoran čovjek da misli da ćemo prekopirati kanadski sustav u Hrvatsku, on misli da treba kopirati neke principe iz tog sustava', objasnio je Nikica Gabrić koji je surađivao s mandatarom Oreškovićem. 'Mi ne možemo svojim bruto društvenim proizvodom pokriti troškove zdravstva', upozorio je Gabrić i dodao da je Hrvatska pred bankrotom i kako se ljudima dvadesetak godina ne želi reći istina.

Ines Balint ukazala je na to kako je u centru svakog zdravstvenog sustava pacijent, ali pritom trebaju postojati zdravi temelji: jaka primarna zdravstvena zaštita.

'Cilj je svakoga od nas da svaki stanovnik Hrvatske ostvari jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu', rekla je Balint istaknuvši da je edukacija zdravstvenih djelatnika pritom najvažnija.