BLOOMBERG

'Konverzija kredita negativna za banke, ali dobra za gospodarstvo'

12.10.2015 u 23:23

Bionic
Reading

Konverzija kredita u švicarskim francima u eurske kredite dobra je za hrvatsko gospodarstvo, ocjenjuju analitičari, pa je spor Vlade i banaka pao u drugi plan, a potražnja za hrvatskim državnim obveznicama ponovno raste, piše u ponedjeljak agencija Bloomberg

To je negativno za banke, ali je dugoročno dobro za gospodarstvo, ocijenio je Dmitri Barinov, menadžer u Union Investment Privatfondsu GmbH u Frankfurtu. On potvrđuje prognozu za hrvatske euroobveznice, po kojoj bi one u idućem razdoblju trebale bilježiti bolje rezultate od ostalih u istoj kategoriji. Prema njegovoj će ocjeni, zahvaljujući zakonu o konverziji, hrvatske javne financije postati otpornije na nagle fluktuacije valutnih tečajeva, prenosi HRT.

Nakon što je Mađarska bankama prouzročila gubitke novim porezima i zakonom o konverziji hipotekarnih kredita u švicarskim francima u forinte te nakon što se za slične mjere zauzeo i poljski predsjednik, i Hrvatska se, stoji u izvješću, pridružila zemljama koje su odnosom prema bankama podignule prašinu.

Podsjetimo, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec u ponedjeljak je ocijenila kako su u 'slučaju franak' prijeđene sve dopuštene granice sukobljenih strana tj. udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih.

Omejec je u priopćenju ocijenila netočnim i neistinitim sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u intervjuu s Denisom Smajom, koordinatorom udruge Franak, u Jutarnjem listu pod nazivom: 'Lalovac mi je rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije'.

Smajo je u intervjuu za Jutarnji list rekao je da bi bio izuzetno zadovoljan kad bi se zakoni, kojima se rješava slučaj franak, proveli. 'Ali Ustavni sud će najvjerojatnije srušiti ili suspendirati zakon i to dan ili dva nakon izbora. Navodno je sve već dogovoreno i namješteno, tako da od konverzije najvjerojatnije neće biti ništa', navodi Smajo u Jutarnjem gdje je i objavio svoju neopozivu ostavku na dužnost u Udruzi Franak, čiji je i jedan od osnivača.

'Netočne su i neistinite sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u tom intervjuu. Tim i sličnim manipulacijama u javnom prostoru prijeđene su sve dopuštene granice ponašanja sukobljenih strana tj. udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih u slučaju 'švicarskog franka'', navela je Omejec.