KOSOR SRETNA

'Kontrolirat ćemo prodaju plavog dizela'

20.05.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Od 1. srpnja Vlada uvodi kartice za sve poljoprivrednike koji se koriste plavim dizelom. Naime, gorivo će se moći kupiti samo uz predočenje kartice na kojoj će biti evidentirana potrošnja koju će poljoprivrednicima kasnije refundirati Ministarstvo financija

Premijerka Jadranka Kosor ovu je mjeru najavila u kontekstu borbe protiv korupcije: 'Jako se veselim ovoj odluci, jer mislim da će se kroz nju dodatno pojačati nastojanja da uvedemo reda u kupnju plavog dizela. Javna je tajna da mnogi zloupotrebljavaju plavi dizel, a oni koji zloupotrebljavaju prava nisu u konačnici svjesni da varaju sami sebe.'

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je da će poljoprivrednici i ribari od 1. srpnja plavi dizel moći kupiti samo uz predočenje posebnih kartica na kojima će biti evidentirano tko i koliko troši plavi dizel. 'Trošarine će se plaćati unaprijed, a zatim od Ministarstva financija tražiti refundacija trošarina', rekao je Šuker i dodao da je ova mjera uvedena zbog transparentnijeg trošenja proračuna, te da se zlouporabe svedu na minimum.

USPJEŠAN DRUGI KRUG PRIVATIZACIJE BRODOGRADILIŠTA

Kosor je također zadovoljna drugim krugom privatizacije brodogradilišta, jer su se za prodaju 3. maja, Brodosplita i Brodotrogira javila četiri ponuđača:

'To je veliki korak naprijed i dokaz da se ustrajan rad isplati, ali posao nije završen i nadamo se da će u nastavku i dalje pomagati sindikati i članovi uprava brodogradilišta', rekla je Kosor te najavila osnivanje Povjerenstava koja će pratiti proces privatizacije do kraja. 'Nadamo se da ćemo jednom reći da su brodogradilišta perjanica hrvatskog gospodarstva', dodala je Kosor.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač pojasnio je da će u novim Povjerenstvima sjediti članovi Vlade, sindikati, predstavnici brodogradilišta te članovi Fonda za privatizaciju: 'Ova povjerenstva imaju zadaću da nakon provjere jesu li svi ponuđači ispunili kriterije, razmotre ponude i sudjeluju u izradi ugovora. Moraju nam odgovoriti na pitanje - hoće li brodogradilišta i dalje živjeti.'

ZASTUPNICI ĆE MORATI PLAĆATI JAVNI PRIJEVOZ

Vlada je donijela i nacrt prijedloga zakona kojim bi se saborskim zastupnicima trebalo ukinuti pravo na besplatan javni prijevoz koji nije vezan za njihov rad u Saboru. Dakle, zastupnicima će, ako zakon izglasaju, ostati pravo na naknadu putnih troškova za službena putovanja.

ZA 45 DANA 'ČEŠLJANJE' UPRAVE

Premijerka Kosor rekla je kako je u obilasku Ministarstava čula 'važne i korisne prijedloge' koji mogu pomoći u reformi sustava državne uprave koja bi se trebala smanjiti za pet posto i to u 'načelu dva za jedan'.

'Dakle, dva službenika odlaze, a jedan dolazi', pojasnila je Kosor koja se nada da će reforma dovesti do 'fleksibilne i učinkovite javne uprave'. 'Za 45 dana sva ministarstva moraju sve dobro pročešljati, ukinuti ili spojiti Agencije kako bi se uštedjelo', rekla je Kosor.

Ministar uprave Davorin Mlakar objasnio je da će se pokušati utvrditi poklapaju li se poslovi nekih agencija i ureda da se mogu napraviti kriteriji za novo ustrojstvo.

'Mnogi će se morati dodatno educirati, ukupan broj ljudi će se smanjiti, vidjet ćemo koje agencije više nisu potrebne da se posao prebaci na ministarstva. Prijedlog novog ustrojstva mora biti gotov za 45 dana', rekao je Mlakar te objasnio da će njime biti i omogućena mobilnost službenika te da će se novom uredbom o raspisivanju javnih natječaja smanjiti rokovi primanja u javnu službu sa šest na dva mjeseca.