PREDIZBORNO GRUPIRANJE

Kontra desnice: Laburisti na korak do koalicije s SDP-om

26.06.2015 u 14:28

Bionic
Reading

Formalni blagoslov za ulazak u koaliciju sa SDP-om laburisti bi trebali dobiti 18. srpnja kada se sastaje Nacionalno vijeće, a budu li pregovori uspješni i budući bi crobarometri mogli pokazati veću prednost SDP-ove koalicije nad HDZ-ovom. Zasad je Kukuriku na čelu sa SDP-om uspio tek ramenom izviriti pred HDZ-ovom družinom, doduše, i to prvi put od lanjskog proljeća, pokazalo je istraživanje Crobarometar koje je 1. do 15. lipnja na 975 ispitanika proveo Ipsos puls

Dok desnica odavno zbija predizborne koalicijske snage u pohodu na vlast, još nije poznato što će biti na lijevoj strani - hoće li Kukuriku SDP-HNS-IDS-HSU ostati u istoj postavi plus dodatna pojačanja, među kojima se najčešće (osim ORaH-a koji nema, kako tvrdi takvih želja niti nakana), spominju laburisti koji su već gotovo pa pristali, ali formalne i jasne potvrde vezivanja uz SDP ipak nema.

Nacionalno vijeće laburisti su trebali imati krajem lipnja, dakle ovih dana, no predsjednica stranke Nansi Tireli kaže za tportal da su željeli okupiti što veći broj članova pa je održavanje Vijeća prebačeno na 18 srpnja. Tada bi stranka trebala dobiti i konačnu potvrdu koju joj može dati samo Vijeće kao najviše tijelo laburista između dvaju zasjedanja njihova Sabora da joj je otvoren put za pregovore sa SDP-om od kojega je i stigao poziv da sjednu za stol.

'Većina članova na terenu jest za koaliciju sa SDP-om', tvrdi Tireli, no valja podsjetiti i da unutar stranke nisu baš svi jednakim žarom za smjer kojim ide stranka pa su se laburisti koji su u početku imali šest zastupnika u Saboru, prepolovili u parlamentarnim klupama, dijelom i jer, kao i mnogi, SDP ne smatraju lijevom strankom.

U međuvremenu, kako rekosmo, objavljeni su i najnoviji anketni pokazatelji popularnosti dvije glavne stranke i njihovih koalicija pa tako SDP-ova koalicija sada osvaja 30,5 posto, a HDZ-ova 29,8 posto potpore birača. Iako je HDZ i dalje najjača stranka s 27,5 posto potpore, a SDP ima 24,2 posto potpore, premoć glavne opozicijske stranke u tri se mjeseca s 12 istopila na tri posto.

Što se tiče ostalih političkih aktera, još jednom se pokazuje da se dio 'trećeg puta' gubi pa tako Živi zid sa 7,4 i Orah s 5,1 posto gube potporu, dok se friškije uzdanice poput MOST-a drže na 3,3 posto, a stranka Bandića Milana 365 na 3,1 posto. Sve ostale stranke zajedno imaju 9,1 posto birača.

Stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska nije uspjela potaknuti zanimanje birača – ima 1,3 posto, a Živi zid koji je u siječnju imao 14,6 sada ima potporu od 6,6 posto. OraH koji je u studenom imao 18,5 posto biračke potpore sada je na 6,1 posto.

MOST trenutačno uživa potporu od 2,8 posto, HSS od 2,4, a Bandićeva stranka od 2,2 posto birača. BUZ ima potporu od 1,9 posto, a istu podršku ima i HNS. Reformisti su na 1,6 posto. HSP je na 1,4 posto potpore birača, IDS je na 1,2, a HSU na 1,1, a iako su laburisti na 1,7 posto Tireli ne smatra da su laburisti u kategoriji gubitnika s obzirom na najnovije rezultate Crobarometra.

'Do izbora se svašta može dogoditi. Lijeva opcija trebala bi biti na dobitku udruživanjem laburista sa SDP-om, unatoč razmimoilaženju u pojedinim pitanjima, a jedno od posljednjih je vezano uz paket zdravstvenih zakona', kaže šefica laburista za tportal i zaključuje da su upravo te razlike u mišljenjima snaga koju ljevica dobiva vezano uz socijalnu osjetljivost i predstavljaju dobar trag na putu za demokraciju po mjeri čovjeka.