HDZ UVJEREN

'Konstituiranje Gradskog vijeća početak je promjena u Rijeci'

21.06.2017 u 13:36

Bionic
Reading

HDZ-ov gradski vijećnik u Rijeci i potpredsjednik riječkog Gradskog vijeća Kristijan Staničić, komentirajući na konferenciji za novinstvo u srijedu konstituirajuću sjednicu riječkog Gradskog vijeća, ocijenio je da je ona pokazatelj početka promjena u gradskoj politici i početak demokratizacije u radu Gradskog vijeća i donošenju odluka

Konstituiranje riječkog Gradskog vijeća, održano jučer,  odraz je snaga u vijeću i onoga što su Riječani željeli na izborima, a to je u većini bila promjena u gradskoj politici, rekao je Staničić.

HDZ je odlučio podrži prijedlog skupine stranaka da predsjednik Gradskog vijeća bude Tihomir Čordašev iz Akcije mladih, vodeći se idejom da to odgovara želji građana Rijeke za promjenom, kazao je.

 U svome daljnjem djelovanju u Gradskom vijeću HDZ će podržavati sve konkretne prijedloge koji su u interesu Riječana, bez obzira tko ih predloži, dodao je Staničić.

 Očekujemo i da će SDP biti konstruktivan u djelovanju Gradskog vijeća, istaknuo je.

Potpredsjednik riječkog Gradskog vijeća Staničić također je ocijenio kako je ovo nova situacija za gradonačelnika Vojka Obersnela, i da zato on pokazuje nervozu. No, izrazio je uvjerenje da će Obersnel biti konstruktivan i prihvatiti stanje.

 Staničić je istaknuo da HDZ ni na koji način nije u koaliciji sa strankama koje su glasovale za izbor Čordaševa za predsjednika Gradskog vijeća, te kako ne namjerava za sad formalizirati suradnju.

 Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović kazala je da će se uskoro pokrenuti dubinske izmjene poslovnika riječkog Gradskog vijeća u cilju demokratizacije i povećanja transparentnosti rada.

 Dio ovlasti Gradskog vijeća prenesen na gradonačelnika u prošlosti, vratit će se Gradskom vijeću te će se pojačati značenje odbora vijeća, kazala je Milinović.

 Na jučerašnjoj sjednici riječkog Gradskog vijeća za izbor Čordaševa su bili vijećnici Akcije mladih, HDZ-a, nezavisne liste Hrvoja Burića, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista i koalicije HNS-ARS-SDAH, sveukupno njih 21, dok su 15 vijećnika koalicije SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS-HSS su bili suzdržani.

 Prijedlog koalicije okupljene oko SDP-a da predsjednik Gradskog vijeća bude IDS-ov Oskar Skerbec odbačen je istim omjerom glasova riječkih gradskih vijećnika.