BOLEST PRELAZI I NA LJUDE

Konji na Hipodromu u karanteni zbog zaraze!

13.05.2010 u 07:37

Bionic
Reading

Večernji list otkriva da na Zagrebačkom hipodromu, kamo će u nedjelju na koncert Metallice doći oko 30.000 ljudi, vlada epidemija leptospiroze, bolesti životinja koja, ako prijeđe na ljude, može prouzročiti pobačaj, otkazivanje bubrega, pa i smrt. Zaraženo je čak 60 od 175 konja

Veterinarski inspektor rješenjem je naredio karantenu zaraženog područja te hitnu dezinfekciju i deratizaciju, popravak kanalizacije, oštećenih podova i drenažnog sustava te isušivanje okolice zaraženog područja.

'To je bolest koju zaraženi štakori urinom prenose na okoliš, a tako i na sve životinje koje obole. Čovjek se može zaraziti u kontaktu sa zaraženom vodom ako ima oštećenu kožu ili preko sluznice oka. U probavnom traktu bacil ugiba', rekao je novinarima Večernjeg prof. Antun Beus, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti, i dodao da je posljednjih godina bolest poprimila teži oblik, a bilo je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Deratizacija i dezinsekcija na čekanju

Marijan Antić, voditelj Hipodroma, kaže da su sanaciju kanalizacije počeli, a da će deratizaciju i dezinsekciju obaviti nakon što konji završe terapiju.

'U ožujku smo posljednji put dezinficirali. Leptospiroza je normalna gdje je mnogo grla. Opasnosti od zaraze ljudi koji dođu na koncert nema jer je publika udaljena 500 metara od štale, a miševi ne izlaze, već se drže štale i hrane', objasnio je Antić. Bez obzira na to kuda se miševi kreću, konji hodaju hipodromom i obavljaju nuždu.

Kada bacil uđe u organizam, širi se krvlju i izaziva upalu žila u bubrezima pa često oboljeli završe na dijalizi.

U Lupa promociji nemaju pojma

'Bolest se liječi antibiotikom, a zbog vlažnog vremena ove je godine bolest rano počela pa smo već imali jedan težak slučaj u Karlovcu', otkriva prof. Beus.

Antibioticima se liječe i konji, a terapija zaraženih konja počet će tek u ponedjeljak. No ni to nije jamstvo da će se konj oporaviti i biti sposoban za natjecanja – napominje reprezentativka u jahanju i vlasnica četiriju zaraženih konja Janka Krašovec.

Nevjerojatno je da nitko o izbijanju epidemije nije obavijestio organizatora koncerta Metallice, Lupa promociju.

HZZJ: Opasnost za ljude je mala

'Trebali su nas obavijestiti, no očito nisu smatrali potrebnim jer misle da nema opasnosti. Konji i publika nisu u kontaktu, a konji posljednjih deset dana nisu ni šetali na području gdje je publika', kazao je Vladimir Ivanković, direktor Lupe. U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo epidemiolozi znaju za zarazu, ali kažu da je opasnost za ljude mala.

'U konja je pronađena količina antitijela koja je u EU normalna i ne smatra se zaraznom, osobito zato što nijedan konj nije obolio, već je kliconoša. Hrvatska ima stroži pravilnik', rekla je dr. Vladimira Lesnikar, voditeljica epidemiologije.

S Veterinarskog fakulteta Večernji doznaje da je direktor konjičke reprezentacije Boris Kelemenić tražio procjenu stanja opasnosti za ljude, a rezultati će se znati za nekoliko dana.