SKANDAL U SARAJEVU

Konjetina u goveđim i svinjskim prerađevinama

17.05.2013 u 14:38

Bionic
Reading

U mesnim prerađevinama koje su se našli u prodaji na području Sarajevske županije pronađeni su uzorci konjskog mesa, no ta je informacija ostala skrivena i na to nitko nije reagirao, prenijeli su u petak lokalni medij

Ovaj skandal je otkriven nakon smjena u upravi županijske Veterinarske inspekcije, a agencija FENA je prenijela kako su uzorci nedeklariranog konjskog mesa otkriveni u veljači i ožujku.

Riječ je o mesnim prerađevinama koje su bile u prodaji kod velikih dobavljača i u tržnim centrima, a na deklaracijama je stajalo kako su oni goveđeg ili svinjskog podrijetla.

Mikrobiološko-kemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarske postaje Sarajevo izvijestio je 5. travnja županijsku veterinarsku inspekciju o ovim nalazima, no nema dokaza da je bilo što poduzeto.

Takvu je informaciju županijskom premijeru Suadu Zeljkoviću i predsjedateljici županijske skupštine Mirjani Malić uputio smijenjeni ravnatelj veterinarske postaje Nedim Brdarić. Ta se informacija pak našla u javnosti nakon što je potankosti na internetskom blogu objavio jedan zastupnik u županijskoj skupštini.

'Nitko nije reagirao, javnost nije informirana a radnici koji su, zahvaljujući svojoj stručnosti utvrdili tu činjenicu, hitno su premješteni na druge poslove, degradirani su, a laboratorij je u nedostatku stručnog kadra zaključan', napisao je zastupnik Predrag Kovojović iz Naše stranke (NS).

Posebice je upozorio na činjenicu kako se ne zna ni točno podrijetlo konjskog mesa podsjećajući kako se trkaćim konjima ubrizgavaju steroidi, a oni u daljem lancu prehrane mogu dovesti do kanceroznih promjena.