TRAŽI SE NOVI MODEL

Kongres vijetnamskih komunista u Hanoiju

12.01.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Vijetnamski komunisti koji su na vlasti otvorili su u srijedu osmodnevni kongres na kojem će raspravljati o novome gospodarskom modelu i novim visokim dužnosnicima

Na početku kongresa, koji se održava svakih pet godina, komunistički su čelnici pjevali nacionalnu himnu, a ulice glavnoga grada Hanoija okićene su crvenim i žutim zastavicama sa srpom i čekićem te plakatima s likovima revolucionarnih vođa, poput Ho Ši Mina.

Kongres je otvoren priznanjem da je brzorastuće vijetnamsko gospodarstvo ušlo u razdoblje nestabilnosti. Inflacija je u prosincu dosegnula najvišu razinu u posljednja 22 mjeseca, vlada pokušava zaustaviti sve veći fiskalni deficit, nacionalna valuta dong gubi na vrijednosti, a trgovinski deficit stalno je visok.

Priznavši da je 'makro ravnoteža' nestabilna, čelnik Komunističke partije na odlasku Nong Duc Manh rekao je kako je cilj od 2011. do 2015. postići gospodarski rast od sedam do 7,5 posto na godinu.

'Sljedećih godina naše će se gospodarstvo oporaviti, vratiti na brzi rast nakon usporavanja... restrukturirat ćemo gospodarstvo za brz i održiv razvoj', rekao je Manh.

Izaslanici na kongresu potvrdili su da će Manh otići s dužnosti čelnika Komunističke partije, a još nije poznato tko će ga zamijeniti. Također se očekuje da će i na druge važne partijske dužnosti doći novi ljudi.

Na kongresu sudjeluje 1400 izaslanika. Vijetnam ima oko 90 milijuna stanovnika, a 3,6 milijuna članovi su Komunističke partije.