INVESTICIJA OD 77 MILIJUNA KUNA

Končar otvorio marinu Trogir i već prima prve goste

16.07.2014 u 10:37

  • +6

Pogledajte Marinu Trogir

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnog procesa privatizacije trogirskog brodogradilišta novi vlasnik Danko Končar je u samo šest mjeseci uspješno realizirao prvu fazu transformacije tvrtke Brodotrogir te je jučer svečano otvorio marinu Trogir. Prigodan govor održala je njegova supruga Jelena Manojlović, a Končar se držao rezervirano prema medijima

Manojlović je posebno zahvalila radnicima brodogradilišta te naglasila da Trogir ima sasvim nov izgled, ali i novu perspektivu.

Podsjetimo da je nakon preuzimanja trogirskog škvera Končar najavio značajna ulaganja i novu poslovnu politiku tvrtke kao kombinaciju klasičnog brodogradilišta s velikim servisnim i remontnim centrom i komercijalne nautičke marine.


U prvoj fazi izgradnje marine ulaganje je iznosilo 77 milijuna kuna i već od danas ona prima prve brodove i goste. U drugoj fazi će se uložiti dvostruko više od sadašnjeg iznosa, a najavljena je i treća faza u kojoj će biti izgrađeni vezovi za megajahte.

Marina je izgrađena prema svim važećim nautičkim i ekološkim standardima sa šest velikih pontona na sjevernoj obali poluotoka na Čiovu. Odatle je otvorena vizura prema povijesnoj jezgri i prema starom Trogiru, a i škver je potpuno promijenio dosadašnji izgled. Sada su ispred brodogradilišta izgrađeni prateći objekti marine koja će imati ekskluzivnu kategoriju pet sidara.

Mada se prije dva-tri desetljeća teško moglo reći da je privlačan industrijski izgled Trogira, u novim okolnostima sveopće deindustrijalizacije u našoj zemlji i šire u Europi nova vizura grada s marinom u prvom planu te s dizalicama i čeličnom novogradnjom na navozu u pozadini ima atraktivan postindustrijski šarm. U vremenima u kojima nestaje klasična industrija ostaci industrijskih pogona sada već imaju potencijal baštine. Utoliko ova postepena transformacija trogirskog škvera ima dodatnu estetsku i društvenu težinu i dimenziju.

Na otvorenju marine Trogir bili su premijer Zoran Milanović, Radimir Čačić, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i drugi brojni uzvanici.

Milanović je poželio puno sreće trogirskom škveru i ponovo skrenuo pažnju na važnost brodogradnje u Hrvatskoj. 'Super je to da je u Trogiru sve ovako dobro krenulo i držim vam palčeve. Među slavenskim nacijama, hrvatska nacija značajan dio svog identiteta duguje moru i pomorskoj tradiciji. Pomorci, ribari i težaci su živjeli od mora i kada se nešto ovako dogodi i otvori, to je dio nas i s time rastemo', istaknuo je Milanović.