65 POSTO DOMAĆA PROIZVODNJA

Končar i HŽ predstavili prototip niskopodnog vlaka

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.07.2011 14:50
  • Objavljeno 03.07.2011 u 14:50
vlak_kosor-030711

vlak_kosor-030711

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatske željeznice i Končar organizirali su danas promotivnu vožnju prototipa niskopodnog elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz, na relaciji Zagreb – Dugo Selo i nazad, koji su proizveli Končar i TŽV Gredelj u suradnji s dobavljačima

Vlak, koji će prometovati uglavnom između Zagreba i Vinkovaca te Zagreba i Siska, duljine je 75 metara, ima 212 sjedećih i 220 stajaćih mjesta, a može postići maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat. Ima osam vrata za brzu izmjenu putnika, a putnički je prostor u potpunosti klimatiziran i pokriven videonadzorom. Cijena vlaka nešto je manja od pet milijuna eura.

Vlak kao sustav i svi njegovi glavni dijelovi - glavni elektromotorni pogon, sustav upravljanja i komunikacija, kolni ormari, okretna postolja i dr. - razvijeni su u Končaru koji je podnio cjelokupni trošak razvoja.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je prisustvovala promotivnoj vožnji, kazala je da je Vlada unatoč krizi nastojala osloboditi što više sredstava za ulaganja u željeznicu, koja mora biti jedan od stupova gospodarstva. Ove godine ukupne investicije Hrvatskih željeznica iznose 1,5 milijardi kuna, za 2012. planirane su dvije milijarde, a za 2013. 2,2 milijarde kuna. Te godine investicije bi zbog ulaska Hrvatske u EU mogle biti i više, rekla je premijerka.

Predsjednik Uprave HŽ holdinga Zlatko Rogožar ocijenio je da je današnje puštanje u komercijalnu upotrebu niskopodnog elektromotornog vlaka HŽ-ov odgovor na krizu u obliku vrhunskog proizvoda. Kako je najavio, ubrzo slijedi potpisivanje ugovora za sedam elektromotornih vlakova, a do 2015. godine na domaćim prugama trebalo bi ih biti 41.

HŽ je naručio tri prototipa vlakova - drugi se dovršava se u Gredelju, a radi se o elektromotornom vlaku za gradsko-prigradski promet. Treći, koji bi trebao biti gotov početkom jeseni, je dizel-električni vlak za regionalni promet.

Predsjednik uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago rekao je da je proizvodnja vlakova za HŽ izuzetno bitna za Končar i Gredelj, zbog stjecanja referenci za inozemno tržište. Istaknuo je visok udio domaćih komponenti u novom vlaku, između 65 i 75 posto, a u serijskoj proizvodnji taj bi udio po njegovim riječima trebao biti veći od 75 posto.

U promotivnoj vožnji elektromotornim vlakom sudjelovali su, među ostalim, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te drugi uzvanici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi