ANALIZE DNK

Konačno riješen misterij Jetija, Big Foota...

02.07.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Ako ste kriptozoolog ili zaljubljenik u priče o Jetiju, Big Footu ili sumatranskom šumskom čovjeku – majmunu orangu pendeku, najnovija otkrića britanskih genetičara neće vam se nimalo dopasti

Naime nove analize DNK brojnih uzoraka ovih mitskih stvorenja, predstavljene u časopisu Proceedings of the Royal Society B, pokazale su da potječu od prirodnih ovozemaljskih životinja poput medvjeda ili koza.

'S jedne strane brojna izvješća o viđenjima i otiscima stopala ukazuju na postojanje velikih neidentificiranih primata u mnogim dijelovima svijeta', pišu autori studije.

'No s druge do sada nisu evidentirani nikakvi noviji fosili ili tijela takvih stvorenja. Suvremena znanost u velikoj je mjeri izbjegavala ovo područje', ističu u svojem izvješću.

O podrijetlu i prirodi neobičnih stvorenja, koje stručnjaci skupno nazivaju 'anomalnim primatima', predstavljene su brojne teorije – prema nekima je riječ o preživjelim neandertalcima ili nekim drugim pripadnicima ogranaka evolucijskog stabla ljudske obitelji, a prema drugima o vrstama golemih majmuna, odnosno Gigantopithecusa

Kako bi riješili misterij, znanstvenici pod vodstvom Bryana Sykesa, profesora genetike na Sveučilištu Oxford, poslali su u svibnju 2012. zamolbu muzejima i privatnim kolekcionarima, među kojima i poznatom planinaru Reinholdu Messneru, da im pošalju svoje uzorke 'anomalnih primata' radi analize DNK. U laboratorij je stiglo 30 uzoraka u dovoljno dobrom stanju da se obavi sekvencioniranje.

Među njima su bile i tri dlake koje su navodno pripadale Jetiju.

No analize su pokazale da jedna od njih potječe od sumatranskog serova, odnosno koze – antilope. Druge dvije, od kojih je jedna pronađena u Ladaku u Indiji, a druga u Butanu, povezane su s polarnim medvjedom. Znanstvenici pretpostavljaju da pripadaju nekom lokalnom, dalekom potomku polarnog medvjeda ili križancu s mrkim medvjedom.

Osam uzoraka pripisanih divljem čovjeku Almasu koji navodno luta prostranstvima Kavkaza, središnje Azije i Mongolije, poteklo je od mrkog medvjeda, krava, konja i rakuna.

Jedini navodni uzorak oranga pendeka zapravo je dlaka malezijskog tapira Tapirus indicus

18 navodnih uzoraka Big Foota povezano je s različitim izvorima, od američkog crnog medvjeda i rakuna, preko krave i dikobraza, do vukova, kojota i pasa.

Najveće razočaranje vjerojatno će biti rezultat koji je pokazao da je čuperak Big Foota iz Teksasa zapravo dlaka nekog čovjeka, najvjerojatnije europskog podrijetla.

Na temelju ovih nalaza autori su pozvali kriptozoologe, navodne svjedoke i obožavatelje mitskih bića da predstave uvjerljivije dokaze za svoja vjerovanja i tvrdnje.

'Ovdje opisane tehnike okončale su desetljeća nejasnoća u identifikaciji uzoraka anomalnih primata i postavile rigorozne standarde prema kojima će trebati ocjenjivati sve buduće tvrdnje', zaključuju autori.