NADA ZA MILIJUNE

Konačno otkriveni uzroci reume; stižu lijekovi!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.12.2013 15:20
  • Objavljeno 28.12.2013 u 15:20
reumatoidni artritis

reumatoidni artritis

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: James Heilman, MD

Međunarodni tim stručnjaka otkrio je nova područja u DNK koja povećavaju rizik reumatoidnog artritisa, teške, kronične, upalne bolesti vezivnog tkiva koja se najviše očituje na zglobovima

U ovom poremećaju imunološki sustav napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutarnje organe.

U istraživanju je sudjelovalo 30.000 ljudi, a rad koji je objavljen u uglednom časopisu Nature, najveća je genetska studija koja je ikada provedena.

Uspoređujući DNK oboljelih i zdravih sudionika stručnjaci su otkrili 42 'greške' koje su povezane s bolešću. Rezultati bi trebali omogućiti razvoj lijekova protiv stanja koje može znatno smanjiti kvalitetu života osobito kod stariji ljudi.

Voditelj studije prof. Robert Plenge s Harvard Medical School otkrio je da jedno od identificiranih područja u DNK uzrokuje slabost koja se može tretirati postojećim lijekom koji je razvijen metodom pokušaja i pogreške, a ne posebno kao rješenje za poznati genetski problem. To pokazuje da bi se nova otkrića u skoroj budućnosti mogla upotrijebiti za razvoj novih lijekova.

'Ovo će nam u budućnosti omogućiti da koristimo genetiku kako bismo otkrili nove lijekove za ublažavanje ili čak izlječenje složenih bolesti poput reumatoidnog artritisa', rekao je prof. Plenge.

Kada stižu lijekovi?

Neki su medicinski stručnjaci skeptični prema ideji da bi se složene bolesti mogle liječiti na temelju identificiranih genetski osjetljivih područja koja se zovu pojedinačni nukleotidni polimorfizmi (SNP). Njihova sumnja temelji se na ideji da do sada nisu pronađeni jaki dokazi da bi se simptomi bolesti mogli rješavati utišavanjem SNP-a lijekovima.

No dr. Plenge kaže kako činjenica da već poznati lijek liječi simptome koji su posljedica određenog SNP-a reumatoidnog artritisa pokazuje da genetski pristup može biti učinkovit.

'On pruža goleme mogućnosti. Ovaj bi se pristup mogao koristiti za identificiranje ciljeva za liječenje složenih bolesti ne samo reumatoidnog artritisa, već i Alzheimera i bolesti srca', rekao je dr. Plenge.

Nova je studija također otkrila da su neki SNP-i zajednički reumatoidnom artritisu i određenom obliku raka krvi. Prema prof. Jane Worthington, direktorici centra za genetiku u Manchesteru, to znači da bi lijekovi koji se koriste za liječenje raka također mogli biti učinkoviti kod reumatoidnog artritisa pa bi bilo dobro provesti klinička ispitivanja.

50.000 bolesnih u Hrvatskoj

Reumatoidni artritis trostruko je češći kod žena nego kod muškaraca. U razvijenim zapadnim zemljama zabilježena je incidencija od oko 0,6%. Procjenjuje se da danas u Europi od reumatskih bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 50.000. Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, može se pojaviti bilo kada, a učestalost mu raste sa starenjem. Rizik je povećan u obiteljima s povijesti reumatoidnog artritisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!