BOSANSKI MEDIJI

Komšić osniva novu stranku

02.08.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je prošlog tjedna napustio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH), sprema se osnovati novu stranku i računa na potporu brojnih dosadašnjih članova SDP-a BiH nezadovoljnih načinom na koji stranku vodi Zlatko Lagumdžija, tvrdi u četvrtak sarajevski tjednik Slobodna Bosna

Prema izvorima ovog lista, stranka koju kani osnovati Komšić imala bi socijaldemokratsku orijentaciju i svoju popularnost prvi put bi mogla iskušati na općim izborima koji bi se u BiH trebali održati u jesen 2014. godine.

Nova politička stranka za sada ima 'radni' naziv Građanska stranka.

Komšić je navodno već okupio znatan broj dosadašnjih članova, ali i dužnosnika SDP-a razočaranih 'autoritarnom i nedosljednom' Lagumdžijinom politikom.

Jedan od najbližih Komšićevih suradnika na ovom projektu navodno je Emir Suljagić koji sada vodi kampanju 'Glasat ću za Srebrenicu' i čiji je cilj osigurati što veću zastupljenost Bošnjaka u toj općini na listopadskim izborima kada se bude biralo novo općinsko vijeće i načelnik.

Željko Komšić ostavku na dužnost potpredsjednika SDP BiH prvi put je ponudio u ožujku, no ona tada nije prihvaćena na stranačkom predsjedništvu pa je on nastavio obnašati tu dužnost.

Konačna i neopoziva ostavka slijedila je 23. srpnja, a predsjedništvo SDP-a prihvatilo ju je dan kasnije.

Komšić je prije podnošenja konačne ostavke kritizirao prijedlog ustavnih promjena stranaka SDP BiH i HDZ BiH s obrazloženjem kako to samo vodi daljim etničkim podjelama u zemlji, a ne osigurava veći stupanj poštivanja ljudskih prava ni konstitutivnih naroda niti pripadnika manjinskih entičkih skupina.

Komšić i dužnosnici SDP BiH do sada su izbjegavali javne polemike o razlozima ostavke, a krajnje suzdržan bio je i Zlatko Lagumdžija.

Nakon što je predsjedništvo SDP-a prihvatilo Komšićevu ostavku, Lagumdžija je izjavio tek kako to prihvaća kao osobnu odluku svog dugogodišnjeg suradnika.

'To je osobna odluka na koju ja, a posebno ja, nisam mogao utjecati. Meni je žao, strašno mi je žao što je on to napravio. Politički, partijski, prijateljski, ljudski mi je žao što je to napravio moj drug Željko Komšić, moj prijatelj. Žao mi je što je to uradio. Politički i partijski ga mogu razumjeti, ne mogu ga opravdati. Ja mu želim osobnu i obiteljsku sreću i zdravlje', izjavio je tada Lagumdžija.