PREBROJANO 95 POSTO GLASOVA

Komorowski jedva dobio izbore u Poljskoj

05.07.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Umjereni poljski konzervativac Bronislaw Komorowski, predsjednički kandidat vladajuće poljske stranke, tijesno je pobijedio na izborima održanima u nedjelju, javljaju svjetske novinske agencije, ali službeni rezultati očekuju se tek u ponedjeljak navečer

Nakon prebrojanih 95 posto glasova, Komorowski ima 52,6 posto, a njegov protukandidat Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog predsjednika Lecha Kaczynskog, 47,4 posto, priopćilo je u ponedjeljak ujutro izborno povjerenstvo.

Kaczynski, koji je na čelu glavne desničarske oporbene stranke Pravo i pravda, priznao je poraz na predsjedničkim izborima i čestitao je Komorowskom.

Budući da je Komorowski član vladajuće poljske stranke centra Građanska platforma (PO) premijera Donalda Tuska, vlada više ne treba brinuti da će predsjednik staviti veto na njezine zakone.

U Poljskoj vlada određuje politiku, ali predsjednik može predlagati zakone kao i stavljati veto na zakone i imenovati ključne državne dužnosnike. Lech Kaczynski stavio je veto na niz Tuskovih prijedloga zakona prije svoje smrti u zrakoplovnoj nesreći u travnju.