masovni odaziv

Komora socijalnih radnika podigla kaznenu prijavu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić

13.04.2021 u 11:54

Bionic
Reading

Gotovo 200 socijalnih radnika i srodnih zanimanja iz cijele Hrvatske podnijelo je kaznenu prijavu protiv osnivačice građanske inicijative 'Spasi me' Jelene Veljače i glumice Nataše Janjić Medančić zbog komentara na društvenim mrežama za koje smatraju da potiču na nasilja i mržnju prema socijalnim radnicima

Kaznenu prijavu državnom odvjetništvu u ime skupine socijalnih radnika podnio je zagrebački odvjetnik Klaudio Čurin.

U izjavi Hini Čurin je kazao kako mu je punomoć za podizanje kaznene prijave koju je predao u ponedjeljak inicijalno dalo više od 150 socijalnih radnika, ali da se u međuvremenu broj popeo do 200.

"Javljaju mi se iz svih krajeva Hrvatske, čak i s otoka", kazao je odvjetnik koji smatra da su prijavljene aktivistice svojim istupima na društvenim mrežama počinile kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju.

Prijavu je poduprla i Hrvatska komora socijalnih radnika koja je priopćila da podržava inicijativu svih stručnih djelatnika centara te pozvala i ostale strukovne komore da iskažu svoju podršku.

Pojašnjavaju da je unatrag nekoliko dana među socijalnim radnicima spontano pokrenuta inicijativa za podnošenje kaznene prijave protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić.

"U ponedjeljak 12. travnja kada je kaznena prijava podnesena odvjetničku punomoć za zastupanje predalo je 169 stručnih djelatnika centra, a očekuje se da će se prijavi pridružiti još nekoliko stotina socijalnih radnika, psihologa i pravnika djelatnika centara", ističu u priopćenju.

Prijavljene nisu bile dostupne za komentar.

Veljača je nakon nedavne smrti dvoipogodišnje djevojčice, koja je preminula nakon što je iz udomiteljske obitelji vraćena na skrb biološkim roditeljima, zatražila otkaze za sve odgovorne u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

U komentarima kojima se pridružila i Janjić Medančić, a u međuvremenu su obrisani, socijalne radnike su, među ostalim, nazvali uhljebima i ubojicama, na što su oni odgovorili da pridonosi atmosferi linča i huškanja te da nije kompetentna za raspravu o toj temi.