DIP ODGOVORIO BANDIĆU

'Komentari nezavisnih stručnjaka su sramotni'

11.01.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Ustavni sud primio je danas žalbu Milana Bandića na odluku Državnog izbornog povjerenstva kojom je zabranjen spot 'Zacrvenimo Hrvatsku'. Iako DIP nije htio komentirati Bandićeve izjave, prokomentirao je ocjene nezavisnih stručnjaka i analitičara koji su poručili da DIP ne može zabranjivati spot

'Sramota je da se u komentarima nezavisnih izbornih stručnjaka ne obavijesti javnost o ustavno-sudskoj praksi i praksi koju je izborno povjerenstvo imalo u prošlim izborima, a koja isto tako čini izbor prava na temelju kojeg se donose odluke. Zbog toga su ti komentari nekorektni. Neistine su da nema zakonskih osnova da Izborno povjerenstvo donese odluku o  zabrani spota 'Zacrvenimo Hrvatsku'', poručio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Kako bi potkrijepio svoj stav, Hrvatin je novinarima pokazao čak tri odluke Ustavnog suda sa izbora 1997. godine. Tada je DIP upozorio HRT da ne smije emitirati spot 'Vote for me', a odluku je potvrdio Ustavni sud. U drugom slučaju DIP je zaključio da HDZ-ov spot 'Susjede' vrijeđa drugu političku stranku, odnosno SDP i upozorio HRT da spot nije u skladu sa zakonom. Iako DIP tada nije zabranio spot, Ustavni sud je u svojoj odluci poručio da je to trebao napraviti. U trećoj odluci DIP, ali i Ustavni sud zabranili su emitiranje HDZ-ovog spota 'Bolji život za sve - zna se HDZ'. Ustavni sud odlučio je da se HDZ-ovim spotom vrijeđa SDP jer se 'u određenim dijelovima i to u dijelu kad nakon riječi "Što je istina" pokazuje slika Ivice Račana, a nakon čega se nabraja nedjela komunista, što može asocirati da je Socijaldemokratska partija Hrvatske sa svojim čelnicima nastavak represivnog režima iz prošlosti. Također ta asocijacija bi mogla proizaći i iz dijela spota koji na pitanje "Tko je glasao protiv suverene Republike Hrvatske" pokazuje sliku Zdravka Tomca, također čelnika stranke SDP. Takva rješenja u spotu mogu asocirati na to da je Socijaldemokratska partija Hrvatske odgovorna za sve ono što se u spotu riječima i slikom prikazuje a odnosi se na djelatnost komunista bivšeg režima'.

'Ako se želi komentirati, može se, ali javnost treba upozoriti da postoje i ovakve odluke', rekao je Hrvatin podsjetivši pritom da je Ustavni sud pravilnom ocijenio i odluku DIP-a kojom je Bandiću zabranjeno prikupljanje novaca putem SMS-a i govornih automata. 'Kakva će biti odluka Ustavnog suda po pitanju spornog spota, tek ćemo vidjeti. Mi ćemo je, kakva god da bude, prihvatiti prema načelu legaliteta', zaključio je Hrvatin.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je i potpune službene rezultate predsjedničkih izbora. Josipović je, prema potpunim službenim rezultatima, osvojio 60,26 posto, dok je Bandić prigrabio 39,74 posto. Josipović je osvojio i sve županije osim Ličko-senjske, a Bandić je uvjerljivo pridobio dijasporu.

Što se pak tiče odaziva birača, na 6.863 biračka mjesta izašlo je 50,13 posto birača.