SVEČANO U HNK

Kome je sve Josipović podijelio odlikovanja?

25.06.2013 u 22:44

Bionic
Reading

U prigodi Dana državnosti RH, predsjednik Republike Ivo Josipović je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu uručio državna odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama

Predsjednik je odličja uručio glavnom hrvatskom pregovaraču s Europskom unijom Vladimiru Drobnjaku, sutkinji Nini Vajić, ravnateljici Zagrebačkog kazališta mladih Dubravki Vrgoč, direktoru tvrtke 'Šestan Busch' Alojziju Šestanu, sveučilišnom profesoru fizike Ivici Puljku, izvršnoj direktorici Centra za ženske studije Radi Borić te novinarki Hrvatskog radija Veri Tomašek. Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su solinskoj tvrtki AD Plastik d.d., Jadran-galenskom laboratoriju d.d., Motovun Film Festivalu, Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Hrvatskom paraolimpijskom odboru te Dramskom studiju slijepih i slabovidnih 'Novi život'.

Diplomat Vladimir Drobnjak
odlikovan je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za osobit doprinos i izuzetne zasluge za ulazak Republike Hrvatske u članstvo Europske unije te za osobni doprinos u stvaranje visokih standarda profesije diplomata. Kao glavni pregovarač Drobnjak je koordinirao rad velikog broja hrvatskih stručnjaka za sva područja pravne stečevine EU, a istodobno je pregovarao i surađivao i s predstavnicima Europske komisije i državama članicama.

Za osobite i višegodišnje zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske kao prva sutkinja iz Republike Hrvatske u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovana je Nina Vajić, članica više stručnih vijeća i skupina te članica Europske komisije protiv rasizma i ksenofobije.

Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaeM) Dubravka Vrgoč odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje. Za osobite zasluge u gospodarstvu i poticanje gospodarskoga i društvenog razvoja Republike Hrvatske, Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan Busch d.o.o. iz Preloga, koja proizvodi plastične dijelove za motorna vozila.

Ivica Puljak, redoviti profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i sudionik istraživanja Higgsovog bozona u CERN-u, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u znanosti i njezino promicanje.

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić
odlikovana je Redom hrvatskoga pletera za osobiti doprinos u promicanju i zaštiti ženskih prava te za višegodišnji doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i u radu sa žrtvama ratnih silovanja.

Za osobiti doprinos informiranosti hrvatskih građana o pristupnim procesima Europskoj uniji te za osobni doprinos visokim standardima novinarske profesije Redom hrvatskoga pletera odlikovana je novinarka i dopisnica Hrvatskog radija iz Bruxellesa Vera Tomašek

Povelje Republike Hrvatske za izniman doprinos u gospodarstvu te za poticanje društvenog razvoja Republike Hrvatske dodijeljena je tvrtki AD Plastik d.d. iz Solina te Jadran-galenskom laboratoriju d.d. iz Rijeke, trećoj po veličini proizvodnoj tvrtki u hrvatskoj farmaceutskoj industriji.

Motovun Film Festival dobio je Povelju za izniman doprinos u promicanju europske, regionalne i nezavisne produkcije u Hrvatskoj i svijetu. Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek dodijeljena je Povelja za izniman doprinos u višegodišnjem promicanju i zaštiti prirode i okoliša na području srednjeg Podunavlja, a Povelju je dobio i Hrvatski paraolimpijski odbor za iznimno poticanje i promicanje sporta i sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom te za postignute najviše nacionalne, europske, svjetske i olimpijske rezultate natjecatelja s invaliditetom u svim granama sporta.

Za osobiti doprinos razvoju kazališne umjetnosti i promicanje jednakih mogućnosti za sve, Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Dramskom studiju slijepih i slabovidnih 'Novi život', prvom kazalištu takve vrste u svijetu koje ove godine slavi 65. obljetnicu. U ime nagrađenih, na najvišim državnim odličjima, zahvalio je diplomat Vladimir Drobnjak.