SJEĆATE SE NJEGA?

Komandiru Šamilu zbog poticanja na terorizam prijeti 10 godina zatvora

Bionic
Reading

Sjeća li se još itko imena Damir Mamić? Teško! No, kad spomenemo 'Komandir Šamil', mnogi će ga se sjetiti kao osebujnog 42-godišnjaka, tada zaposlenog u trogirskom škveru, koji je početkom prošle godine 'uznemirio' široke narodne mase pozivajući ih, prema optužnici splitskog ŽDO-a, preko videosnimke na Facebooku, na terorističke napade na objekte specijalne policije, policijske postaje, javne ustanove, i to posebno one na kojima su izvješene zastave Europske unije, željezničke pruge i ceste, mostove, bankare, zlatare, pripadnike šiptarske i druge mafije, krupne kapitaliste i sve njima sklone građane, kao i one sklone EU-u, Bruxellesu i NATO-u, piše Slobodna Dalmacija

Ako to ne bi uspjelo, Šamil je, po optužnici, pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa iz ljeta 1941. godine. 'Šamilovo' pojavljivanje na mreži svih mreža koincidiralo je s tadašnjom sveopćom histerijom oko eksplozija bombi u Zagrebu u siječnju prošle godine.

Optužnica protiv Šamila kojom ga se tereti za javno poticanje na terorizam postala je, piše Slobodna Dalmacija, pravomoćna i sad se čeka određivanje početka suđenja na splitskom Županijskom sudu, a iako je psihijatrijskim vještačenjem u Klinici za psihijatriju u Vrapču utvrđeno da je Šamil osoba iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti koja ima 'trajni poremećaj ličnosti narcističkog tipa' te da su mu 'u vrijeme počinjenja djela sposobnost shvaćanja postupanja i vladanja voljom bile smanjene', to mu nije pomoglo da ga se shvati kao 'redikula', nego upravo suprotno, pa mu prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a Split, u optužnici navodi kako je Šamil osoba koja prati ratnu i političku problematiku, i to u različitim dijelovima svijeta, kao i na području Hrvatske te bivše Jugoslavije, jer je njegovo osobno računalo prepuno sadržaja takve tematike i fotografija političara i drugih javnih osoba. Tužiteljica zaključuje da je iz sadržaja CD-a snimke videouratka kojim je uznemirio domaću javnost 'jasno da je za okrivljenika ovo ozbiljna problematika koja mu je životna preokupacija i o kojoj je dobro informiran'.

U optužnici se navodi kako Šamil, 'da nije htio da ovaj uradak vide druge osobe, ne bi ga ni stavio na svoj Facebook profil budući mu je poznato kako internet funkcionira i kako se informacije stavljene na takav način brzo šire... Uostalom, on je odrasla osoba i završio je višu školu za prvostupnika javne uprave, pa su mu i okolnosti ovakvog postupanja jasne.' Optužba smatra da je Šamilu ovo bila prilika da prikaže svoju 'veličinu', znanje ratne i slične problematike i postane 'poznat i popularan', no to je izveo na zakonom neprihvatljiv način.

'Objava videouratka u trenutku opće uznemirenosti javnosti pokazuje da je bio svjestan posljedica i da je birao trenutak za objavu sadržaja, i to takvih kojima se može zastrašiti stanovništvo. Time on zapravo želi svoje misli učiniti dostupnim drugim osobama, a svjestan je da može i potaknuti druge osobe da čine ovakva kaznena djela', navodi se u optužnici.

Komandir Šamil je na ispitivanju u ŽDO-u priznao da je postavio spornu videosnimku, no kazao je kako nije htio izazvati uznemirenje javnosti, potaknuti oružanu pobunu, nego je htio u Facebook grupi 'Revolucionari' ispasti 'baja'.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.