PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Komadina u velikoj koaliciji ide po još jedan mandat za župana

31.03.2017 u 13:33

Bionic
Reading

SDP, HNS, IDS, HSS, HSU i dosad oporbeni PGS potpisali su u petak u Rijeci sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Županijsku skupštinu Primorsko-goranske županije i podržavaju Zlatka Komadinu (SDP) za još jedan mandat župana.

Zlatko Komadina je tom prigodom rekao da je dugogodišnje koalicijsko obnašanje vlasti u toj županiji pokazalo da se zajedno može više i bolje. 'Želim da se ovakav savez stranaka od centra prema lijevo uspostavi u što više gradova i općina Županije', rekao je Komadina.

Zalažemo se za rast gospodarstva i konkurentnosti, ravnomjeran razvoj cijele Županije, što više obrazovanih ljudi, a cilj nam je da osiguramo što veću kvalitetu života građana, poručio je. U tom cilju ćemo nastaviti ulaganja u zdravstvo i u školstvo, kako bi svaka škola imala sportsku dvoranu i primjerene uvjete za rad te kako bi se u cijeloj Županiji uveo jednosmjenski rad u školama, rekao je.

'Želimo stvoriti Županiju u koju se dolazi, a ne iz koje se odlazi i takvo gledanje prenijeti i na ostatak Hrvatske,' rekao je Komadina.

Marko Boras Mandić (HNS) je istaknuo da je ta županija u vrhu razvijenosti u Hrvatskoj, niz gradova i općina je u hrvatskom vrhu po standardu. "U državni proračun ulažemo gotovo milijardu kuna više nego što iz njega dobijamo. Kad bi se samo dio tog novca uložio u projekte poput modernizacije riječke luke i željeznice do Rijeke te u zračnu luku Rijeka ova Županija, ali i Hrvatska bi mnogo dobile", rekao je.

Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a, stranke koja je protekla tri mandata bila u oporbi u Županiji, kazao je da su oni do sad bili konstruktivna oporba te prihvaćali većinu važnih tema u skupštini, poput proračuna ili razvojnih projekata. To nam je bio poticaj da se sada pridružimo ovoj koaliciji, rekao je.

Ocijenio je da Zlatko Komadina kao župan vrlo transparentno obavlja svoju dužnost i održava županiju u pozitivnom ozračju i energiji. Među dogovorenim programskim odrednicama je bolja povezanost županijske vlasti s gradovima i općinama te poticanje subregionalnih projekata, koje bi zajednički vodilo više gradova i općina, čime bi se decentralizirao dio županijskih poslova i dalo veće značenje jedinicama lokalne samouprave, istaknuo je Vasilić.

Sporazum su potpisali i Ervin Bura iz HSS-a, Davor Zubović iz HSU-a i Srđan Srdoč iz IDS-a.

Kao zamjenici župana predloženi su dosadašnji zamjenici Marko Boras Mandić (HNS), Marina Medarić (SDP) i Petar Mamula kao predstavnik srpske nacionalne manjine. Na koalicijskoj listi za Županijsku skupštinu bit će pola kandidata iz SDP-a, a ostalo je namijenjeno za druge stranke. Prema koalicijskom dogovoru, ako ova lista osvoji vlast, na čelu Županijske skupštine će se izmjenjivati predstavnici SDP-a i PGS-a. Nositelj liste bit će Zlatko Komadina.