ON NEĆE U UTRKU

Komadina otkrio koga će podržati za šefa SDP-a

14.09.2016 u 13:34

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nije u srijedu najavio da će se ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a, poručivši da je već bio kandidat te najavivši da će podržati kandidata koji će u SDP-u okupljati i uključivati, a ne rastjerivati

Komadina je na konferenciji za novinare u Rijeci najavio da će podržati nekog od kandidata, ali ne danas. 'Tu nije bitan kandidat ili kandidatkinja. Treba vidjeti njihove programe, za što se tko zalaže jer su ovi izbori važni za budućnost SDP-a i socijaldemokracije', poručio je.

Istaknuo je da će podržati kandidata koji se bude zalagao za bolji i jači SDP, koji okuplja i uključuje, a ne rastjeruje, koji se zalaže za promjene u SDP-u, decentralizaciju i demokratizaciju te određenje prema temeljnim vrijednostima. 'Antifašizam mora biti svetinja svakog socijaldemokrata, tu nema loptanja ili skretanja“, rekao je i najavio da ni jednom kandidatu neće dati 'bjanko mjenicu, jer izbor nije samo tehničko, nego političko pitanje'.

Za izborni poraz SDP-a nije kriv samo Milanović, nego cijelo vodstvo stranke

RTL Autor: RTL

Komadina je ustvrdio da za izborni poraz SDP-a nije kriv samo predsjednik stranke Zoran Milanović, nego da odgovornost dijeli cijelo stranačko vodstvo

'Naravno da je najodgovorniji, a uz njega su odgovorni i članovi najužeg tima. Odgovornost dijeli cijelo vodstvo SDP-a, razmjerno poziciji u stranci, a najviše njih zbog nečinjenja', rekao je.

Naveo je da on osobno ima odgovornost prema članovima stranke koji su ga podržali u izboru za predsjednika SDP-a, pri čemu su oni koji su ga javno podržali 'redom marginalizirani na stranačkoj konvenciji i pri stvaranju saborskih lista'.

Komadina je izrazio uvjerenje kako bi SDP, da je na vrijeme prihvatio promjene u stranci, danas bio u poziciji pregovora ili vlasti. 'Promjene je proveo HDZ i građani su to honorirali. Čestitam Plenkoviću na izbornom rezultatu, ali ne i na pobjedi, jer izbori još nisu završeni', rekao je.

Od novog vodstva SDP-a očekuje da najprije izmijeni stranački Statut, demokratizira stranku i izmijeni način izbora tijela i organa te sastavljanja saborskih lista, kao i da čvrsto definira programske i političke ciljeve, od kojih se ne smije odstupati.

Upitan hoće li se kandidirati za bilo koju drugu funkciju u SDP-u na državnoj razini, Komadina je odgovorio da je 'odrastao u SDP-u i ima moralnu odgovornost da pomogne u demokratizaciji'.

O Piculinoj izjavi da bi SDP vodio iz Bruxellesa: Glavni grad RH je Zagreb

Na upit kako komentira izjavu SDP-ovog europarlamentarca Tonina Picule, koji je najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a, da bi stranku vodio iz Bruxellesa, Komadina je kazao da je glavni grad Hrvatske Zagreb, a ne Bruxelles.

Novinare je zanimalo i kako tumači izjavu bivšeg SDP-ovca Slavka Linića da je predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel trebao oštro reagirati na Milanovićeve izjave iz predizborne kampanje, poput one o ustaškom pozdravu 'Za dom spremni', uvjeren da je to utjecalo na loš izborni rezultat SDP-a

Komadina je rekao da je Linić 'politički vuk koji ima puno iskustva, ali i grešaka'. 'Veliki dio u tom razgovoru je Linić ispravno rekao, ali ne bih komentirao tko je za što kriv', istaknuo je.

Za dosad najlošiji izborni rezultat SDP-a u VIII. izbornoj jedinici odgovornom smatra 'ekipu koja je vodila izborni proces, predvođenu Željkom Jovanovićem'.