KRENULE PRVE KANDIDATURE

Bitka je počela: Ovo su favoriti za Milanovićeva nasljednika na čelu SDP-a

13.09.2016 u 06:50

Bionic
Reading

'Ne planiram se više kandidirati za predsjednika SDP-a i ne želim sudjelovati u unutarstranačkim izborima', objavio je jučer još uvijek aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović i time otvorio vrata za bitku koja će uslijediti u stranci. Nije trebalo dugo, već nakon nekoliko sati istaknute su prve kandidature

Iako je u poslijepodnevnim satima Milanović objavio da više ne želi biti predsjednik SDP-a, odnosno da se ne namjerava kandidirati na izborima koji slijede, već navečer istaknute su prve kandidature - ona Tonina Picule koji 'još razmišlja' i ona sigurna, Ranka Ostojića, koji je već dobio podršku i nekih poznatijih SDP-ovaca. Uz taj dvojac još se spominje i mogućnost kandidature šefa krapinsko-zagorskog SDP-a i člana Predsjedništva Siniše Hajdaša Dončića, a u kuloarima se počelo i spominjati ime šefa Podravke Zvonimira Mršića, koji već nekoliko godina nije aktivan u stranačkoj politici.

Picula kao kandidat tzv. antimilanovićevske struje

Tonino Picula nije novo lice u SDP-u; bio je ministar u Račanovoj vladi, a bio je i kandidat za predsjednika SDP-a nakon smrti Račana. No tada je ispao već u prvom krugu, a pobijedio je upravo Milanović. Piculu su mnogi htjeli vidjeti kao novog predsjednika i na unutarstranačkim izborima početkom godine, no tada je on podržao Komadinu, a sam se kandidirao samo za Predsjedništvo te na kraju postao potpredsjednik stranke. 'Moj ulazak u izbornu trku podijelio bi glasove onih koji žele promjene u SDP-u. Drugo, Komadina je na čelu primorsko-goranske organizacije, potpredsjednik je stranke i ima veći prostor za pobjedu', rekao je Picula početkom godine.

No sada su se stvari promijenile, Milanovića više nema, Komadina bi mogao izostati iz utrke za najvišu poziciju jer mu već sljedeće godine slijedi bitka za ponovno osvajanje mandata župana i tu će svoju priliku tražiti i Picula, koji je očito spreman voditi stranku.

Poručio je to uostalom i na Facebooku. 'Vrijeme je da SDP okrene novu stranicu, ponovno promisli svoje politike i autentično ih ponudi građanima. Na to nas obvezuje i izrazito niska izlaznost na izbore. Osobno, nikada nisam bježao od vlastite odgovornosti prema stranci, pogotovo kada se nalazila u teškim trenucima. Baš kao što je ovaj. Ovih dana razgovaram s kolegicama i kolegama iz stranke. Spreman sam preuzeti najodgovorniju dužnost u SDP-u', napisao je među ostalim Picula.



Ostojić u utrku s blagoslovom aktualnog predsjednika stranke?

Samo koji sat nakon njega, službeno je kandidaturu najavio i potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić, koji je na netom završenim izborima osvojio 19.449 glasova, odnosno imao peti rezultat Narodne koalicije. Spominjao se Ostojić i netom prije prošlih izbora kada je zahvaljujući reakcijama kao ministar u jeku izbjegličke krize stekao veliku popularnost.

'Zoran Milanović je bio i ostao veliki političar, državnik i ostvario pobjede o kojima je nekada SDP samo sanjao. Danas je to opet pokazao. Vrijeme je za nove bitke. Očuvati SDP, složno i opet pokazati da naša stranka jeste i ostat će prava socijaldemokratska stranka, vrednota ljevice. Objavljujem da ću se kandirati za predsjednika SDP. Suočit ćemo se sa svojim greškama, izaći i boriti se', poručio je Ostojić na Facebooku.

Ostojić je već dobio podršku Peđe Grbina, kojeg su pojedini mediji spominjali kao mogućeg kandidata, a pohvalu za potez dobio je i od Saše Broz.




Može li Milanovićev čovjek uvjeriti stranku da ga izabere?

Velik broj preferencijalnih glasova u 3. izbornoj jedinici pokupio je i član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić. Kao prvi na listi osvojio je 20.904 glasa, što je treći rezultat Narodne koalicije. I njegovo ime se spominje u kombinacijama za budućeg šefa SDP-a.

Hajdaš Dončić jedan je od najbližih suradnika Zorana Milanovića, a i vodio mu je izborni stožer na unutarstranačkim izborima. Hajdaš Dončić kao šef krapinsko-zagorskog SDP-a definitivno ima jačinu, no pitanje je koliko će mu odmoći to što ga se smatra Milanovićevim čovjekom.

O kandidaturi se Hajdaš službeno ne oglašava, no ima onih koji je zazivaju.

Može li neka nova osoba vratiti SDP na pobjednički put?

Iako se vrte ova tri imena, među članstvom se može čuti i želja za nekom trećom, novom osobom koja bi možda mogla pomiriti dvije najjače izražene struje, onu blisku Milanoviću i onu antimilanovićevsku. Međutim, takvu osobu zasad još mnogi u stranci ne vide, iako se počelo potiho govoriti o eventualnom povratku šefa Podravke Zvonimira Mršića, čija bi pozicija na čelu te tvrtke mogla biti neizvjesna ako HDZ i Most sastave vlast.

Svoje preferencije na jučerašnjoj press-konferenciji Zoran Milanović nije želio otkriti. Upitan koga vidi kao nasljednika, rekao je da će biti nepristran. 'Novi predsjednik SDP-a treba biti jak, energičan lider, ali pritom ne prejudiciram tko bi to trebao biti. Novi predsjednik treba biti netko tko će se boriti protiv zaostalosti, predrasuda i lažnog malograđanskog morala. Netko tko će se boriti za malog čovjeka i imati jasan stav te se čvrsto boriti', poručio je Milanović.