'protiv prijevozničkih lobija'

Komadina: Cestarine je već odavno trebalo povećati

  • Autor: A. Ž. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 15:48
  • Objavljeno 20.03.2017 u 15:48
Zlatko Komadina

Zlatko Komadina

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da se 'preko leđa' i proračuna loklanih i regionalnih samouprava, osobito u cestovnom sektoru, prelamaju greške sustava i državni deficit i da županijske uprave za ceste očekuju da im Hrvatske ceste alimentiraju dio svog prihoda, a cestarine je, smatra, trebalo davno povećati

Na pitanje bi li povećavao cijene cestarina, Komadina je odgovorio da bi. 'Trebalo je to davno napraviti, ali prijevoznički lobiji uvijek to spriječe, jer se to smatra udarom na gospodarstvo, no, to uopće nije parafiskalni namet, nego izvorni proračun javnog sektora za održavanje javnih cesta', rekao je Komadina.

Na konferenciji za novinare u županijskoj upravi, Komadina izvijestio o izvršenju lanjskog  županijskog proračuna od 98,5 posto, o čemu će, kao i o izvješću Županijske uprave za ceste biti riječi na sljedećoj Županijskoj skupštini.

Iskazao je nezadovoljstvo što se, kada se govori o autocestama i uopće cestovnom sektoru, nigdje ne spominje 'ogroman i najveći' njegov dio, županijske i lokalne ceste, kojima upravljaju županijske uprave za ceste. Smatra da je taj dio sustava podfinanciran, kao i sustav osnovnog školstva ili hitna medicinska pomoć, koje, rekao je, županija mora sufinancirati da bi opstali. 

To je 'sustavna greška u svim županijama i proizvod državnog deficita koji se sve više i češće pere preko leđa i proračuna lokalnih i regionalnih samouprava', rekao je.

Županijske uprave za ceste gospodare dvostruko duljim cestama nego što su državne ili autoceste, a prihodi im miruju godinama, rekao je i istaknuo da nije jasno kako se misli održavati tolika kilometraža i da županijske uprave za ceste očekuju da Hrvatske ceste alimentiraju dio svog prihoda i za njih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!