KRHKO PRIMIRJE

Kolumbijski mirovni proces ugrožen nakon ubojstva dvojice gerilaca

19.11.2016 u 09:58

Bionic
Reading

Smrt dvojice kolumbijskih gerilaca izazvala je bojazan da bi krhki mirovni proces u Kolumbiji mogao biti ugrožen nakon što su birači odbacili sporazum o okončanju polustoljetnog sukoba

Kolumbijske vlasti su priopćile da su dva borca Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) poginula prošli tjedan u sukobu s vojskom. To su prve žrtve na strani FARC-a otkako se vlada pridružila primirju u kolovozu.

'Ovo pokazuje koliko je krhko bilateralno primirje', rekao je Ariel Avila, analitičar Zaklade za mir i pomirenje.

Neki izvori govore da su članovi FARC-a ubijeni dok su iznuđivali novac od civila. Ta je organizacija u prošlosti na taj način prikupljala financijska sredstva.

Visoki FARC-ov zapovjednik Carlos Antonio Lozada zatražio je 'forenzičku istragu kako bi se utvrdilo je li bilo sukoba ili nije'.

Kolumbijci su iznenadili odbacivši na referendumu prijedlog povijesnog mirovnog sporazuma koji su vlada i pobunjenici potpisali 26. rujna, premda je većina anketa predviđala veliku pobjedu pristaša mirovnog sporazuma.

FARC i kolumbijska vlada uporno su se sastajali ne bi li spasili mirovni plan o kojem se pregovaralo četiri godine i koji su birači neočekivano odbacili na referendumu početkom listopada. Uspjeli su 13. studenoga postići novi, izmijenjeni mirovni plan o okončanju sukoba dugog 52 godine, no najnovija ubojstva dvojice gerilaca pokazuju koliko je kolumbijski mirovni proces krhak.