SUSRETI U UN-U

Kolinda Grabar Kitarović u New Yorku s Ban Ki-Moonom

06.03.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otputovala je u New York gdje će sudjelovati na skupu povodom Međunarodnog dana žena. Predsjednica Grabar Kitarović u SAD-u ostaje do ponedjeljka, 9. ožujka

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas će sudjelovati u Ujedinjenim narodima sudjelovati na Komemorativnom događaju povodom Međunarodnog dana žena te obilježavanja 20. obljetnice od usvajanja pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje.

Nakon panela 'Gospodarsko i političko osnaživanje žena' Grabar-Kitarović vodit će panel 'Osiguranje pristupa kvalitetnom obrazovanju i razvoju vještina kao sredstvima za osnaživanje žena i djevojčica'.

Prilikom boravka u Ujedinjenim narodima predviđen je susret predsjednice s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom i predsjednikom Opće skupštine Sam K. Kutesom.

Tijekom vikenda predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrest će s hrvatskom zajednicom u New Yorku te s hrvatskim gospodarstvenicima i ulagačima, a pridružit će se i članovima hrvatske zajednice na nedjeljnoj misi u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku.

U ponedjeljak, 9. ožujka predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji o ravnopravnosti spolova u organizaciji Zaklade Clinton koja od 1995. godine, kada je državna tajnica Hillary Rodham Clinton pozvala međunarodnu zajednicu na poštivanje ravnopravnosti spolova, okuplja svjetske i društvene čelnike na raspravu o ravnopravnosti spolova.

Ovaj put posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bit će ograničen na New York i UN, te nisu predviđeni susreti s američkim dužnosnicima niti s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

S njim se Grabar Kitarović zadnji put susrela lani na NATO summitu u Walesu kada je još bila dužnosnica NATO-a. Što se pak tiče američkih dužnosnika, Grabar Kitarović zadnji put se susrela s izaslanstvom koje je poslano na njenu inauguraciju. U njemu su bili zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall, veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth H. Merten, Hoyt B. Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja i Capricia Penavic Marshall, bivša šefica protokola.