BORBA ZA SVAKI GLAS

Kolinda Grabar Kitarović potegnula do Vojvodine

18.12.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u četvrtak u Subotici da Srbiji neće biti postavljani ultimatumi, ali da ona mora potpuno provesti međudržavni sporazum dvije zemlje u dijelu koji se odnosi na prava hrvatske manjine ukoliko želi nastaviti pristupne pregovore s EU

'Definitivno ćemo ustrajavati na zahtjevu da se provedu preuzete obveze Srbije u području ljudskih i manjinskih prava Hrvata u Srbiji, ali i kada je o drugim otvorenim pitanjima riječ - pitanju nestalih i razgraničenja', izjavila je kandidatkinja HDZ-a tijekom posjeta sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici.

Ona je u prostorijama stranke razgovarala s vojvođanskim Hrvatima i predstavnicima njihovih institucija u Srbiji, kojima je poručila da ih je došla podržati, čuti njihove probleme, ali i zatražiti potporu na predstojećim predsjedničkim izborima.

'Obećavam da ću se od prvoga dana iskreno i potpuno zalagati za vas u razgovorima s predstavnicima državnih vlasti Srbije i ta pomoć neće biti samo deklarativna, kakvu nude sadašnja hrvatska vlada i predsjednik', poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Upitana o premijerovom bojkotu summita šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe s Kinom u Beogradu, ona je rekla da 'u jednu ruku podržava takvu odluku zbog neograđivanja Srbije od Šešeljevih izjava', ali i da joj je 'žao što zbog toga pate naši odnosi s Kinom'.

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić pozvao je Hrvate u Vojvodini da glasuju za Kolindu Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima zbog uvjerenja da će se ona, kao kandidatkinja HDZ-a, odista zalagati za ovu zajednicu.

'Za ovih 25 godina koliko postojimo, uvidjeli smo da HDZ najbolje razumije probleme Hrvata u Srbiji, i zato podupiremo njihove kandidate', izjavio je Kuntić.

On je rekao da hrvatska manjina najviše problema ima sa zastupljenošću u parlamentarnim i državnim tijelima Srbije, ali i da trenutačno nedostaje jasna i konkretna potpora matične Hrvatske te da očekuju da se to promijeni.

Kolinda Grabar Kitarović prvi je predsjednički kandidat uopće koji je u sklopu izborne kampanje posjetio vojvođanske Hrvate.