HRejting

Kolinda Grabar Kitarović pobjeđuje u drugom krugu i Zorana Milanovića i Miroslava Škoru, zanimljiv bi bio sraz Škore i Milanovića

22.09.2019 u 19:38

Bionic
Reading

Pitanjem kako bi u drugom krugu izgledali rezultati predsjedničkih izbora u Hrvatskoj bavilo se istraživanje HRejting agencije Promocija plus koje predstavljeno danas na HRT-u

U drugom krugu na HRT-u su analizirana tri duela, u skladu naravno s onime što je istraživanje pokazalo za prvi krug. Kao što smo objavili sinoć, očekivano najveću potporu birača dobiva samo troje potencijalnih kandidata i zasad samo oni imaju izglede za drugi krug.

Da je danas drugi krug predsjedničkih izbora u srazu sa Zoranom Milanovićem aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi drugi uzastopni mandat. Grabar-Kitarović dobila bi 52,3 posto glasova, Milanović 43,2 posto, a neodlučnih birača u ovom duelu nema puno - 4,5 posto.

Kod HDZ-a i SDP-a stvari čvrsta su biračka tijela s više od 90 posto potpore svojim kandidatima, iako treba zamijetiti da bi 6,5 posto SDP-ovih birača svoje povjerenje ipak radije dalo Kolindi Grabar-Kitarović.

Birači Mislava Kolakušića u drugom krugu bi s 50 posto glasova poduprli Zorana Milanovića, a s 39,7 posto Grabar-Kitarović. Kod birača Mosta očekivana raspodjela, većina glasova otišla bi aktualnoj predsjednici, koja bi dobila i 50 posto glasova birača HSS-a, dok bi kandidatu ljevice pripalo 43,8 posto.

Kada bi u drugi krug ušli aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, ponovno bi pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, no njezina prednost u ovom bi dvoboju bila manja nego u odnosu na Zorana Milanovića. Kad bi u završnicu predsjedničke utrke ušli Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro kandidatkinja HDZ-a slavila bi s 49,2 posto glasova. Miroslav Škoro dobio bi 41,6 posto. Neodlučnih birača ovdje je malo više nego u prethodnom ogledu - 9,2posto.

U srazu ovo dvoje kandidata posebno je zanimljivo pogledati kako bi se opredijelili birači HDZ-a, Grabar-Kitarović ima potporu njih 73,8%, međutim 23,9% ipak smatra da bi bolji predsjednik bio Škoro. Također je zanimljiv podatak da bi SDP-ovi birači, ako već nema njihova kandidata u drugom krugu, na Pantovčaku radije vidjeli Miroslava Škoru nego Kolindu Grabar-Kitarović - 49,3% SDP-ovih birača glasovalo bi za Škoru, a 41,3% za Grabar-Kitarović.

Birači Mislava Kolakušića s 58 posto priklonili bi se Škori, 24 posto bi ih glasovalo za Grabar-Kitarović, dosta ih je neodlučnih, čak 18 posto. Most naravno za Škoru 61,1 posto, HSS ipak favorizira Kolindu Grabar-Kitarović s 54,8 posto glasova, u odnosu na 22,6 posto koliko bi dali Škori, i tu je udio neodlučnih znatan - 22,6 posto.

U duelu Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore zanimljivo je da bi birači Zorana Milanovića iz prvog kruga u drugom krugu bi ipak više glasova udijelili Kolindi Grabar-Kitarović - 46,2 posto, Škoro bi dobio 41,5 posto njihovih glasova. Birači Kolinde Grabar Kitarović čvrsto bi ostali i u drugom krugu uz nju, imala bi samo 2,2 posto prebjega u konkurentski tabor.

3Ako se u drugom krugu nađu Miroslav Škoro i Zoran Milanović predsjednik Hrvatske postao bi Miroslav Škoro. Rezultati ovog ogleda izgledali bi ovako: Miroslav Škoro 49,4 posto, Zoran Milanović 45,4 posto. Neodlučnih je malo - 5,2 posto.

HDZ, SDP, slika naravno jasna, iako 13,6 posto HDZ-ovih birača smatra da bi Milanović bio bolji predsjednik od Škore, odnosno 5,5 posto birača SDP-a glas bi dalo kandidatu s desnog spektra.

Birači Mislava Kolakušića poduprli bi Miroslava Škoru s 63,5 posto, a Zorana Milanovića s 26,9 posto. Most bi s više od 80 posto glasova bio za Škoru, HSS podijeljen, 45,2 posto za Škoru, 41,9 posto za Milanovića, neodlučnih 12,9 posto.

  • +6
HRejting: Kako bi mogao izgledati drugi krug predsjedničkih izbora Izvor: hrt / Autor: vijesti.hrt.hr

Dakle, kada bi Kolinda Grabar-Kitarović prošla u drugi krug predsjedničkih izbora, da su izbori danas, osvojila bi još jedan mandat, bez obzira na to bio joj protukandidat Zoran Milanović ili Miroslav Škoro. Zoran Milanović ne prolazi ni u jednoj kombinaciji, jer se ne bi uspio izboriti ni protiv Miroslava Škore.

HRejting je najveće istraživanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo +/- 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.