KREŠIMIR DOLENČIĆ

Kolinda Grabar Kitarović nije mi rekla: ‘Hoću ovo ili neću ovo’

13.02.2015 u 19:46

Bionic
Reading

Krešimir Dolenčić, kazališni redatelj koji je, među ostalim, od protokolarnih događanja režirao vojne parade na Jarunu 1995. i 1997, inauguraciju Franje Tuđmana 1997, potom i njegov pogreb dvije godine kasnije, obavlja zadnje pripreme za nedjeljnu inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović. U razgovoru za tportal kazao je kako se kloni izjava za medije posljednjih dana jer je neprimjereno, kaže, to da se događaj inauguracije gleda kroz prizmu predstave i njega kao režisera te predstave

‘Naravno, to je protokolarna predstava, kao vrlo strogo zadana notna partitura koju možeš izvoditi korektno, krajnje dosadno ili da se čuje glazba. Ta glazba, to su detalji koji čine stvar manje formalnom i toplijom, a cilj je da prenese poruku zajedništva i mira svečanog trenutka. Eto, time se bavim’, rekao je Dolenčić.

Na pitanje je li točno ono što prenose mediji - da je Kolinda Grabar Kitarović poželjela da joj Radojka Šverko otpjeva pjesmu ‘Volim te do bola’ - Dolenčić je rekao kako program inauguracije objavljivan u medijima nije u potpunosti točan.

‘Važno je reći da je u programu sve stvar velikog timskog rada. U pripremama za inauguraciju, ako zbrojimo sve članove zborova i ansambla, sudjeluje oko 350-400 ljudi. Naravno da je inauguracija državni protokol, no koliko je to opći trenutak, toliko je i osobni. Kolinda Grabar Kitarović nije mi rekla: 'Hoću ovo ili neću ovo.' Sve je stvar dogovora i pregovora, no moram vam reći da su sve sugestije bile vrlo točne’, kazao je Dolenčić.

Što će biti u slučaju lošijeg vremena?

‘Vremenska prognoza za nedjelju je super - sunčano, kao i danas. Za jutro je predviđeno malo magle, no preko dana i do devet stupnjeva. Još nikada nisam ništa otkazao zbog kiše, tako da, i da pada, nije bitno. Riječ je o prisezi predsjednice i ona će se održati neovisno o vremenu, pa makar padale sjekire. Nije to stvar vjerovanja prognozi, nego principa da se inauguracija nikada ne radi u zatvorenom’, zaključio je režiser.

Inauguracija nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održat će se u nedjelju 15. veljače s početkom u 12 sati na Trgu sv. Marka u Zagrebu.