ČAŠĆENJE PO HRVATSKOJ I BIH

Koliko stane u Bandićevu košaru s darovima?

28.08.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Dva rabljena autobusa Vukovaru, vatrogasno vozilo Tisnom, pauk Biogradu i Metkoviću, koja stotina tisuća kuna Sinjskoj alki, stotinu tisuća eura Sarajevu, ponešto za pod zub Vukovar film festivalu… Darova zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića drugim sredinama u Hrvatskoj (i izvan nje) ima toliko da njihovu vrijednost ni u Poglavarstvu ne mogu izračunati

Pokušali smo dobiti precizan odgovor na pitanje koje je posljednjih dana u žiži javnosti – koliko Grad Zagreb izdvaja na infrastrukturne, komunalne, kulturne, sportske i druge projekte izvan hrvatske metropole. Odgovor od razgranate gradske birokracije nismo dobili, pa smo provjerili što o tome kaže ključni dokument gradskih troškova – 'antirecesijski' proračun Grada Zagreba.

U njemu pod stavkom 'Pomoći dane u inozemstvo i unutar opće države' stoji enormno visok iznos od 69.500.000 kuna. Istina, taj iznos je za 3,2 posto manji nego u predrecesijskoj verziji proračuna, no to smanjenje je zanemarivo, s obzirom da je u rebalansu Grad čak i povisio neke svoje troškove, poput plaća za prekovremeni rad. Također, Zagreb i dalje pet puta više izdvaja za aktivnosti izvan grada nego, primjerice, za nabavku medicinske opreme.

Zamjenik predsjednika Gradske skupštine Josip Kregar upozorava da u proračunu postoje i druge stavke kojima se osiguravaju sredstva za Bandićevo izigravanje Djeda Božićnjaka.

'Bandić daruje i poklanja kao da je gradska imovina njegova vlastita i u svrhe osobne promocije. Koliki su iznosi i kakva je pomoć, nastoji se prikriti na mnoge načine. Iako postoji službeni natječaj, najveći dio sredstava određuje se osobnom odlukom gradonačelnika i mimo postupka i mimo znanja Skupštine', kaže Kregar.

Dodaje da se zamke kriju u stavkama poput kapitalnih donacija (74.409.438 kn), donacija neprofitnim organizacijama (39.509.438 kn), a kad ni to nije dovoljno, poseže se i u proračunske pričuve. Doznajemo i da donacije nikad ne prelaze iznos od milijun kuna, jer bi takav dar morala odobriti Gradska skupština.

Umjesto na otpad, zagrebački autobusi odlaze u Vukovar

PREDSJEDNIK 'SIROMAŠNE' I 'BOGATE' HRVATSKE

Bandićeva bogata ljetna košara s darovima i uporno ponavljanje kako poklone dijeli iz razloga da izjednači 'siromašnu' i 'bogatu' Hrvatsku medije su naveli na nagađanje da je ova donatorska turneja uvod u isticanje predsjedničke kandidature. Iako je to jučer demantirao, oni koji se sjećaju brojnih netransparentnih poslova gradske uprave tvrde da Bandić ne bi toliko darivao bez računice i ne vjeruju u njegovo obrazloženje da se neće kandidirati ako nije siguran da pobjeđuje.

Na priču o Bandićevim darovima reagirao je i zagrebački HDZ, čiji šef Jasen Mesić je zatražio popis putnih troškova Bandićevih recentnih turističkih putovanja. Sjetimo li se nedavnog istraživanja Promocije plus, po kojemu Bandić u drugom krugu hipotetskih predsjedničkih izbora osvaja glasove pristaša vladajuće stranke, panika u HDZ-u je razumljiva. No Mesić pritom previđa činjenicu da se Bandić na turneji veselo družio i s HDZ-ovim lokalnim čelnicima poput virovitičkoga kolege Ivice Kirina ili Ivana Kneza, gradonačelnika Biograda.

S druge strane, stanovnike Novog Zagreba uznemirila je vijest da, dok Bandić dijeli šakom i kapom, devet dana neće imati tople vode. Stoga apeliramo na gradonačelnika da, ako već 'radi i vikendom', jedan radni dan svoje užurbane ljetne turneje posveti onima koji su ga izabrali. Barem jedno tuširanje hladnom vodom, koje im je preporučio, ne bi bilo naodmet.