PRIJEVREMENI LOKALNI IZBORI

Koliko se može potrošiti u kampanji?

18.02.2016 u 15:55

Bionic
Reading

Najviše 300.000 kuna, odnosno 25.000 kuna, maksimalni su iznosi koje na kampanju mogu potrošiti kandidati za zamjenika šibenskog župana, odnosno zamjenika načelnika Općine Jagodnjak koji će se prijevremeno birati u nedjelju 20. ožujka

Zamjenik župana Šibensko-kninske županije bira se iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine nakon što je dosadašnji zamjenik Mirko Rašković dao ostavku te otišao u saborske zastupnike. Zamjenik načelnika Općine Jagodnjak bira se iz reda pripadnika hrvatskog naroda.


Prijedlozi kandidatura za te dužnosti moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti najkasnije do ponoći 3. ožujka.

Kandidati za zamjenike župana i načelnika moraju otvoriti poseban račun za financiranje kampanje neovisno predlažu li ih stranke, odnosno koalicije ili nastupaju kao neovisni. Posebne račune dužni su otvoriti najkasnije s danom podnošenja kandidature.

Donacije mogu prikupljati do završetka kampanje, dakle do ponoći 18. ožujka. Pravne osobe kandidatu u kalendarskoj godini mogu donirati ukupno 30.000 kuna, a donacije građana također ne smiju prijeći taj iznos.

Državno izborno povjerenstvo
poziva birače koji imaju aktivno i pasivno biračko pravo na prijevremenim izborima da na vrijeme provjere jesu li upisani u registar birača te jesu li podaci u registru točni, a posebno podaci koji se odnose na njihovu nacionalnu pripadnost.