NAJJAČI KAD JE NAJTEŽE?

Koliko može 'totalno drukčija' Prandellijeva Italija?

10.06.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Cesare Prandelli i njegovi 'azzuri' kreću u turnir opterećeni još jednim skandalom u talijanskom nogometu – no ako nas je povijest išta naučila, onda je to da im takva situacija može i pogodovati

Na prvi pogled Talijane čeka najteža moguća situacija na startu Europskog prvenstva. U Poljsku su ih ispratile policijske sirene i novi skandal s namještanjem, u Wielicziciju ih muče ozljede, a još će se danas namjeriti na svjetskog i europskog prvaka, po mnogima i najbolju ekipu na ovom turniru, Španjolsku.

No Talijani ništa od svega ovoga ne shvaćaju tragično.
Bilo koja druga reprezentacija bila bi razorena skandalom u kojemu je uhapšeno devetnaest osoba, još 30 osumnjičeno za namještanje, nakon kojega je policija čak upala u trening-kamp reprezentacije u Covercianu. Cesarea Prandelliija ovaj skandal je stajao najboljeg lijevog beka kojeg je imao – Domenica Criscita – i pogoršanja atmosfere u javnosti. Međutim, za 'azzure' su skandali prije velikih natjecanja postali nešto poput amajlije – Paolo Rossi, najbolji strijelac SP-a 1982. godine na Mundijal je otputovao tek nakon što mu je smanjena trogodišnja suspenzija zbog optužbe u namještanje utakmica, dok su u Njemačku 2006. ispraćeni aferom Calciopoli i na kraju opet slavili.

Prandelli se nada da bi najnoviji skandal mogao ujediniti njegovu momčad, kao što je ondašnji Lippijevu, te se čini da ga puno više muče problemi koje ima unutar momčad. Ozljeda Barzaglija (i nedostatak Criscita) natjerala je Prandellija da ponovno razmisli o sustavu, pa posljednjih dana važe između 4-3-1-2 i 3-5-2, s De Rossijem kao trećim braničem.

Talijanski izbornik ističe kako je ofenzivni stil nametnuo prema željama igrača i to nije nikakvo čudo – dovoljno je pogledati imena koja ima na rosteru, poput Marchisija, Montoliva, Motte, Nocerina, Giovinca... Dodajte na sve to i Andreju Pirla, koji igra u životnoj formi i koji je bio jedan od ključnih Juventusovih igrača u pohodu na titulu, te napadački trio Di Natale-Balotelli-Cassano i dobit ćete ekipu vrijednu respekta.

Prandellijeva Italija nema ništa s klišejima o Catanacciju. Ovo je totalno drukčija Italija. Jednostavno, ovo je ekipa koja se voli nadigravati, voli imati posjed, a ne voli stajati iza lopte. No ekipa je to koja ima i svoje mane i bit će jako zanimljivo vidjeti kako će reagirati u situaciji kad protiv sebe imaju momčad koja želi isto – dominirati posjedom. A Španjolska to itekako zna raditi.

Teži start Talijani nisu mogli zamisliti, ali ovo je utakmica koja će im na početku pokazati na čemu su. Reprezentacija koja je u kvalifikacijama bila dominantna, s deset bodova više od Estonije, ali i koja je u istim tim kvalifikacijama počesto djelovala blijedo, kao protiv Estonije, Farskih Otoka ili Sjeverne Irske, odgovor na pitanje koliko je zaista snažna dobit će od jedne od najboljih momčadi koja je ikada hodala planetom. Bolje od toga ne može...