SIMBOL ZAJEDNIŠTVA

Koliko je novca dosad sakupljeno u pompoznoj kampanji za Vodotoranj?

11.04.2016 u 19:35

Bionic
Reading

Za obnovu vukovarskog Vodotornja, najprepoznatljivijeg simbola Domovinskog rata, bit će potrebno 21 milijun kuna, a tijekom intenzivne kampanje koja traje već nepuna tri mjeseca prikupljeno je 922.535,20 kuna. Malo ili puno - ovisi o kutu gledanja, ali u svakom slučaju nedovoljno za obnovu. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ne sumnja da će potrebna sredstva, u akciji koja traje do kraja listopada, biti prikupljena

'Zadovoljan sam do sada prikupljenim sredstvima, jer ovo što je do sada prikupljeno sredstva su građana i manjih tvrtaka. Tu nema velikih tvrtaka, ministarstava, a tu se kriju poslovni subjekti od kojih očekujemo veće financijske injekcije. Ne sekiram se zbog visine iznosa', kazao je Penava.

Sličnu inicijativu prije skoro 20 godina pokrenuo je još tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, pozivajući da svaka županija obnovi po jedan javni objekt komunalne ili socijalne infrastrukture u Vukovaru. U tu svrhu Zadarska županija 1997. sklopila je Ugovor o obnovi Vodotornja u Vukovaru s tadašnjim Ministarstvom razvitka i obnove te mu za tu namjenu uplatila tri milijuna kuna, no novcu se izgubio trag. Penava ističe kako mu nije donedavno poznata situacija s novcem Zadarske županije i dodaje da se za takvo što sada neće dogoditi jer se svaka uplata svakodnevno ažurira, a imena onih koji su uplatiti mogu se vidjeti na stranici Grada.

Od 428 općina i 127 gradova, koliko ih ima u Hrvatskoj, projekt je s današnjim danom potpomoglo 26 općina i 14 gradova od kojih je najveći Makarska. Na popisu nema ni Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Dubrovnika…

'Svi veliki gradovi će pomoći, ali moraju ispoštovati određene procedure. Na prvi dojam, kad se pogleda popis, to može izazvati zabrinutost, ali imamo i sporazume s nekim velikim tvrtkama, samo s popisom još ne smijemo ići u javnost', istaknuo je Penava.

Premda bi bilo logično za očekivati da su u redu za uplatu prvi stajali oni koji se javno busaju domoljubljem u prsa te saborski zastupnici, njihovih imena na popisu onih koji su do sada uplatili sredstva – nema. Upitan je li razočaran činjenicom da na popisu nema nijedan saborski zastupnik, s druge strane žice najprije je nastao muk, da bi nakon kraćeg razmišljanja Penava kazao kako 'o tome ne želi govoriti dok traje akcija'.

'Možda ljudi razmišljaju, ne bih ih htio preduhitriti. Kad se zaključi popis, onda ćemo moći analizirati i biti ili ne biti razočarani. Uvjeren sam da ćemo potreban novac prikupiti, a tome će sigurno pridonijeti koncerti i razne utakmice koje imamo u planu', zaključio je Penava.

Projektom, koji su izradili arhitekti iz Radionice arhitekture, predviđeno je da u okolici Vodotornja budu izrađeno dječje igralište, a u njemu će se postaviti popis imena svih donatora, od najmanjeg do najvećeg. S dunavske strane Vodotornja bit će instalirano panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu.