FATALNE NESREĆE

Koliki je rizik od smrti na radnom mjestu

  • Autor: P.S.
  • Zadnja izmjena 03.04.2012 07:29
  • Objavljeno 03.04.2012 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jeste li ikad čuli za mikromort? Mikromort je, naime, jedinica za mjerenje rizika od smrti gdje je vjerojatnost jedan naspram milijun. Koliki je taj rizik na radnom mjestu i koji su najčešći uzroci smrti na radnom mjestu, piše BBC

Velika Britanija stoji dobro u usporedbi sa svojim kolegama iz Europske unije. Statistički ured EU-a, Eurostat, izvještava da su 2007. britanski radnici bili suočeni sa smrtnom opasnošću u prosjeku do10 mikromorta godišnje (mikromort je jedinica za mjerenje rizika smrti, vjerojatnost jedan naspram milijun), što je dosta nisko u usporedbi s Francuskom koja je imala 17, Njemačka 19, Španjolska 26, Poljska 35 i Rumunjska 84. Naravno, niske britanske brojke bi mogle biti posljedica toga što nitko u modernoj Britaniji ne radi ništa osim što stoji u trgovini ili sjedi za računalom, piše BBC.

Smrtonosna ozljeda

Smrtonosna ozljeda definirana je kao nesreća koja dovodi do smrti žrtve unutar godine dana od nastanka nesreće. Smrtonosne ozljede se evidentiraju u svim zemljama članicama. Premda u nekim članicama postoji vremensko ograničenje razdoblja od dana nastupa ozljede do dana smrtnog ishoda. To vremensko ograničenje varira od 'smrt nastupila isti dan' (Nizozemska), zatim 'unutar 30 dana od ozljede' (Njemačka) sve do slučajeva gdje takvih ograničenja nema (Belgija, Grčka, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Švedska i Norveška). Kod ostalih članica ograničenje jest unutar godine dana (Španjolska 1,5 godina od dana nesreće).

S druge strane Atlantika, američki Ured za statistiku rada nudi neke nevjerojatne statistike o sudbini 130 milijuna radnika u 2010. godine. Ukupno 4.547 radnika je poginulo, a stopa od 35 mikromorta po radniku godišnje je zaista visoka. Najčešći uzrok je prometna nesreća, koja je usporedbe radi, isključena iz europskih podataka.

No, vjerovali ili ne, drugi najčešći uzrok smrti je 'zlostavljanje i nasilne radnje'. To obuhvaća 18 posto svih uzroka smrtnosti na radu, a uključuje i 506 ubojstva. Dakle, to znači da svake godine američki radnici imaju u prosjeku stopu rizika oko četiri mikromorta da budu ubijeni na poslu, što nije mnogo manje od ukupnog rizika za britanske radnike.

Međunarodna organizacija rada (ILO) je izvijestila kako je Indija 2005. prijavila 222 fatalne nesreće na radu, dok statistika ILO-a kaže da su prave brojke bile bliže 40.000.

Od dvije milijarde radnika u svijetu 2008, ILO procjenjuje da je bilo 317 milijuna ozljeda koje zahtijevaju više od četiri dana odsutnosti s posla, a oko 320.000 ljudi je poginulo na svom radnom mjestu, iako su kroz službene kanale čuli za samo 22.000 smrtnih slučajeva.

No, važno je imati na umu da su sve ove brojke tek prosjeci. U to treba uključiti i ogromnu vojsku radnika koja se muči s računalima, koji, iako uzrokuju stres, zapravo rijetko ubijaju na licu mjesta, piše BBC.

Osim radnih mjesta kao što je pružanje sigurnosti u nestabilnim regijama svijeta, najrizičniji posao u Velikoj Britaniji danas je, vjerovali ili ne, komercijalni ribolov. Nedavna studija utvrdila 160 smrtnih slučajeva u gospodarskom ribolovu u Velikoj Britaniji u razdoblju od 1996. do 2005. Usporedbe radi, s istom stopom rizika 1911. su bili suočeni britanski rudari.

Gospodarski ribolov je i najopasniji posao u SAD-u, s rizikom od 1,160 mikromorta po radniku 2010. godine. Možda je iznenađujuće, ali posao policijskog službenika bio je tek 10. najrizičniji posao u SAD-u, sa 180 mikromorta godišnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi