NE VJERUJU UČENICAMA

Kolege stali u obranu učitelja osumnjičenog za pedofiliju

09.05.2014 u 15:42

Bionic
Reading

O slučaju pritvaranja učitelja OŠ Nedelišće - koji je, nažalost, zasjenio završnicu velikog učeničkog kviza o poznavanju europskih integracija te zemljopisnih i povijesnih činjenica o članicama EU u toj međimurskoj školi - oglasili su se i njegovi kolege

Učitelji i djelatnici OŠ Nedelišće izražavaju 'ogorčenost neutemeljenim i bezobzirnim medijskim navodima o kolegi'.
'Dobrobit, briga i zaštita dostojanstva djece temelj su našega poziva, stoga pozivamo roditelje, medije i cjelokupnu javnost da nam pomognu u njihovu ostvarenju', naglašavaju.

No nije se samo na tome stalo. Učitelji i djelatnici OŠ Nedelišće otišli su i veliki korak dalje od razumljivog pozivanja na oprez koji je itekako bitan kad se radi o sumnjama da su počinjene bludne radnje na štetu maloljetnih učenica.

'Poznavajući kolegu, i kao učitelja i kao osobu, vjerujemo u neistinitost optužbi kojima ovih dana vrvi medijski prostor i pružamo mu punu podršku. Vrijeđa nas, ponižava i zabrinjava ovakva situacija koja narušava ostvarivanje naše svakodnevne zadaće – odgoj i obrazovanje djece', pišu učitelji i djelatnici OŠ Nedelišće.

Svatko, naravno, može vjerovati u bilo što, pa i učitelji u nevinost kolege, ali od prosvjetnih djelatnika bi se očekivalo da za javnu podršku ipak pričekaju barem ishod istrage. Jer, što ako se osnove sumnje pokažu točnim, a zatim bude podignuta optužnica i kolega bude na kraju proglašen krivim? Što će reći tada, iako bi već sada morali voditi računa da u postupku nije samo njihov kolega, već i njihove učenice koje tvrde da su bile zlostavljane? Uostalom, ne bi li im upravo sudbina učenika trebala biti na prvom mjestu, a ne narušavanje uvjeta njihovog rada?

Naravno, nitko nije kriv prije sudske odluke, ali također ne trebaju tek tako u obrazovnim institucijama odbacivati navode o zlostavljanju djece, kako što su to činile godinama neke vjerske institucije pa su na kraju počinitelji prošli nekažnjeno zbog zastare iza koje se krio strah od reakcije okoline.

A da je u slučaju učitelja iz Nedelišća uistinu prerano zauzimati bilo koju stranu, bez obzira na simpatije i tome slično, govori i to što je odbačena kao neosnovana njegova žalba na istražni zatvor koji mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i mogućnosti ponavljanja djela, što znači da će škola, potvrde li se osnovane sumnje o bludnim radnjama, morati naći zamjenu za učitelja koji će morati zaboraviti nastavu, ukoliko želi izaći iz pritvora.