širenje zaraze

Kolarić: Porast je pokazatelj da se bolest počela efikasnije širiti

15.10.2020 u 07:52

Bionic
Reading

Iza Hrvatske je sa 748 oboljelih najteži dan u borbi s koronavirusom. Jesu li potrebne nove mjere da zaustave širenje zaraze? Kad se očekuje cjepivo? Trebaju li oboljeli sami obavještavati svoje kontakte? Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković rekla je kako je jučer održan sastanak Znanstvenog savjeta Vlade. Govore članovi Znanstvenog savjeta Vlade; epidemiolog Branko Kolarić te Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković

'Dnevne oscilacije mogu postojati, ali imamo porast koji je sada zabrinjavajući. U Zagrebu će danas biti više novozaraženih nego jučer, podaci se očekuju uskoro. Porast je pokazatelj da se bolest počela efikasnije širiti. Krenuli smo pomalo u zatvorene prostore, a već imamo ovakav porast.

Nove mjere su donesene, nisam optimističan da ćemo se brzo vratiti ispod 300 ili ispod 100, što je bila želja i nastojanje prije jesenskih mjeseci kako bi se epidemija manje efikasnije širila pa bi ju bilo lakše kontrolirati', rekao je epidemiolog Branko Kolarić u emisiji Hrvatskog radija u Mreži prvog.

Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković rekla je kako je jučer održan sastanak Znanstvenog savjeta Vlade.

'Razgovarali smo, svatko da svoje mišljenje. Opći stav je da je situacija ozbiljna i da se pučanstvo treba osvjestiti kako mjere treba poštovati. Mjere su dobre, ali se ne poštuju. Prvenstveno je tu nošenje maski. Komentirali smo smrtnost koja je sada manja nego na proljeće i razloge zašto je tome tako. Tijekom ljeta je bio manji broj slučajeva, a nakon toga je počeo rasti. Smrtnost je manja prvenstveno zato što je manja količina virusa kojom se ljudi inficiraju. Ako to usporedimo s nošenjem maski, da svi nosimo maske i da ih svi nosimo na pravilni način tada bi čak i kada se zarazimo imali manje opasnu bolest. Mjere su dobre, ali je problem kako ih provesti', rekla je Andreja Ambriović Ristov.

Dodala je kako se epidemija zahuktava, nije još u eksponencijalnoj fazi rasta , ali ako se ne pridržavamo mjera moglo bi nam se to lako dogoditi.