previše obaveza?

Sudac Kolakušić optužen za nerad: U ladici od 2017. drži 26 predmeta koje nije ni taknuo

05.03.2019 u 10:03

Bionic
Reading

U javnosti iznimno eksponirani sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, koji se bavi građanskim aktivizmom kroz udrugu Antikorupcije te je najavio i politički angažman, odnosno kandidaturu za europske izbore, ne radi baš ažurno posao za koji prima plaću

Prema podacima predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu Nine Radića, Kolakušić trenutno kod sebe ima 290 predmeta, a ni u jednome od njih nije održao nijedno ročište. Zbog nerada predsjednik suda mu je već nekoliko puta oduzimao spise i dodjeljivao ih drugim sucima kako bi osigurao suđenje u razumnom roku, piše Jutarnji list.

Kolakušića bi uskoro mogli olakšati za 26 predmeta koje je zaprimio još 2017. godine, a do danas nije održao nijedno ročište.

Odgovarajući na pitanje zašto u 26 predmeta nije sazvao nijedno ročište, Kolakušić je Jutarnjem odgovorio protupitanjem: 'Imaju li svi suci riješene sve predmete?' Potom je krenuo u kontranapad kazavši da mu je predsjednik suda Radić oduzeo 40 stečajnih predmeta koji su bili pred dovršetkom te će suci koji ih dobiju u minuti ostvariti godišnju normu. Kolakušić je također kazao da je prošle godine ostvario 190 posto norme, a godinu prije 164 posto.

S druge strane, predsjednik suda Radić kaže da je Kolakušić upozoren na nepoduzimanje radnji u zakonski propisanim rokovima te da takav nerad nije uočen ni u jednom drugom sudskom vijeću. Radić je objasnio i da je točno to da Kolakušić ima normu, ali i da je to tek jedna od kategorija te da se sudac vrednuje i po kvaliteti i da je važno i koliko je predmet složen. Tvrdi da je sudac Kolakušić ostvario normu rješavajući uglavnom tipske i manje složene stečajne predmete.

  • +5
Mislav Kolakušić s građanima koji bi se priključili njegovoj budućoj političkoj stranci Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX