kritike iz bm365

Kojić: 'Zagrebački proračun nije ni razvojan, ni socijalan, niti stabilizirajući. On je koprcajući'

02.12.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Slavko Kojić, poslovni direktor Stranke rada i solidarnosti - BM 365 u četvrtak je za proračun Grada Zagreba za 2022. rekao da je "koprcajući" jer "nije razvojan, socijalan, niti stabilizirajući", a najavio je i amandmane za financiranje mjere roditelj odgojitelj

Amandmani na gradski proračun koje će stranka BM 365 podnijeti na gradski proračun bit će predstavljeni u nedjelju.

"Proračun niti je razvojan, niti je socijalan, niti je stabilizirajući. Ja sam odlučio nazvati ga 'koprcajući', kao kad dijete se zapetlja u igračke i ne može izaći iz njih", istaknuo je na konferenciji za novinare Slavko Kojić, dugogodišnji pročelnik za financije pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Ukoliko je ovaj tim oko Možemo! koji je u funkciji upravljanja Gradom Zagrebom nazivao prošli proračun za 2021. godinu 'fiktivnim', ne znam po čemu ovaj proračun treba imati neko drugo obilježje. Dakle, ništa se u strategiji i izradi proračuna nije bitnog promijenilo u odnosu na ono kakav je bio i ovaj do sada", ustvrdio je Kojić.

Ako pogledamo poreze kao najizdašniji prihod, kaže, oni su čak relativno u ukupnom iznosu pali, ali najviše zbog toga što se povećavaju iznosi pomoći. Grad Zagreb, sve više i više postaje predmet i mjesto gdje treba pomagati, umjesto da je onaj koji drugima pomaže, došao je u situaciju da se njemu treba pomagati, smatra Kojić. Napominje da tako u strukturi ukupnih prihoda pomoći rastu po nevjerojatnih 17 posto.

Isto tako, upozorava Kojić, nastavlja se sa zaduživanjem od primitaka, bilo kredita ili prodaje udjela do 916 milijuna kuna, kao što se i nastavlja, doduše puno skromnije, sa prodajom nekretnina, dakle imovine.

"Taktika se ništa promijenila nije u odnosu na prethodni proračun jedino što se posegnulo za ukidanjem određenih rashoda, kao što su roditelji odgojitelji, i to 'sjekirom'", istaknuo je. Najavio je kako će u amandmanima koje će predložiti na proračun biti osigurani prihodi iz kojih se mogu sačuvati ti rashodi za roditelje odgojitelje kao i za zagrebački sport te za još niz stvari.

Ocijenio je kako je taj "koprcajući proračun" Grada Zagreba za 2022. "vrlo problematičan" te istaknuo kako se i dalje ne rješavaju glavni uzroci financijskog stanja u Gradu, a to je zakonodavni okvir koji rješava prihode jedinica lokalne samouprave, pa tako i Zagreba.

"Bojim se da ova ekipa koja je na vlasti s ovim proračunom kojeg predlažu, neće biti u stanju nositi se sa izazovima sljedeće godine - a to su izazovi razvoja i obnove u uvjetima pandemije. Dakle, 'ti nemoćnici u pameti' jednostavno nisu oni koji nam s ovakvim proračunom mogu osigurati i uvjeriti nas da nas čeka, ako ne bolja, makar ista budućnost", poručio je Kojić.

Član Predsjedništva stranke BM 365 Ivica Lovrić pozvao je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da ponovi ono što je napravio kod Muzeja Grada Zagreba te da također poništi protuzakonitu odluku Upravnog vijeća ovog puta Javne ustanove Park Maksimir koje je, kako je rekao, izabralo ravnateljicu koja se nije niti prijavila na natječaj, te da razriješi to Upravno vijeće.