prijatelj i suradnik

Kojić za zagrebački dug optužio državu, otkrio da su Bandiću smrtni ishod liječnici predvidjeli prije nekoliko godina, a osvrnuo se i na Sandru Švaljek i Tomislava Tomaševića

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 02.03.2021 22:27
  • Objavljeno 02.03.2021 u 22:00
Slavko Kojić

Slavko Kojić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Slavko Kojić, zastupnik stranke BM 365 u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Slavko Kojić i dugogodišnji prijatelj i suradnik preminulog gradonačelnika Milana Bandića govorio je o njegovoj političkoj ostavštini

'Ostao zaprepašten kad je novinar u noći nazvao i pitao je li istina da je Milan preminuo. Nakon toga, tu noć više nije bilo spavanja. Pogođen sam jako time i svim onim remećenjem priprema za izbore”, kazao je Kojić u Pressingu na N1.

Dodao je da se pokojnim gradonačelnikom vidio zadnji put u petak, dan prije nego što je Bandić umro. Rekao je da su razgovarali o kazni koju su dobili jer su na listi imali previše žena: “Od 17 kandidata na listi, imali smo 14 žena i tri muškarca.”

Unatoč brojnim zdravstvenim problemima, Bandić nije usporavao tempo. Kojić kaže da su ga savjetovali da uspori, što je Bandić ignorirao.

“Njegov profil je eliminirao to. On je samo znao raditi, raditi i raditi – to ga je odmaralo i opuštalo. Nažalost, to ima svoju cijenu. Ne može se u nedogled tako ići. Doktori su prije pet ili šest godina prognozirali upravo ovakav ishod koji se dogodio.”

Kojić je komentirao i političku ostavštinu Milana Bandića nakon 21 godine na čelu grada.

“Ja sam subjektivan pa mi je teško govoriti. Kad vrijeme odmakne vjerojatno će drugi bolje o tome govoriti nego ja jer ja sam pozvan da na neki način afirmativno govorim. Nitko nije idealan ni svetac tako da će biti i nekih elemenata za utvrđivanje nedostataka u njegovom vladanju Zagrebom. Jedna od političkih ostavština koja mi se dopada je što je on i u SDP-u, a i kasnije, stranku nije koristio kao ideologiju nego kao sredstvo. Mnogi koriste stranku kao ideološku kolijevku iz koje dokazuju svoju orijentaciju, a njemu je stranka značila samo sredstvo za afirmaciju i dolazak na vlast”, kazao je Kojić.

Kritičari ističu da je Bandić uspostavio model upravljanja Zagrebom koji se temelji na korupciji, klijentelizmu, podobnosti i pogodovanju.

“Meni je to nepoznato. Ispast ću smiješan jer je javni diskurs postavljen tako da suprotstavljanje toj tezi izgleda kao jurišati na vjetrenjače. Tri stvari su bitne: on je sigurno umro kao gradonačelnik, on sigurno nije izgubio na izborima i nevin je čovjek na sudu. Od svih tih afera nijedna nije dokazana. Suspekcija postoji, ali nijedna nije dokazana.”

Spominjući neke afere, Kojić ističe da Bandić nije optužen niti za jednu.

“Javni diskurs je tako postavljen da je na njega dignuta galama da čovjek ispada glup i blesav ako nešto drugačije govori. onda dolazi do sudova i onda kažu da su i sud potkupili.”

Dug u zagrebačkoj blagajni procjenjuje se od 600 milijuna do 2 milijarde kuna, na što se osvrnuo i Kojić.

Milan Bandić i Slavko Kojić

Milan Bandić i Slavko Kojić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

“Ne znam otkud ti izvori. Imate direktni dug koji je oko 1,3 milijardu kuna i potencijalni dug. Kako je taj dug nastao? Zbog toga što država provodi politiku tako da na teret proračuna jedinica lokalne samouprave, uzela je općinama, gradovima i županijama iz proračuna sredstva i podijelila u plaće. To se dogodilo svim jedinicama lokalne samouprave”, rekao je Kojić i dodao da je ovaj dug održiv: “To se da riješiti.”

Odnos Bandića i Račana

Kojić se prisjetio ranih dana s Bandićem i kakav je odnos tijekom 90-ih Bandić imao s Ivicom Račanom.

“On je bio zaljubljen u Račana, to je bila ljubav nesaglediva. On je o Račanu pričao kao o svecu”, rekao je Kojić, navodeći da je u to vrijeme Bandić najprije postao tajnik gradske organizacije SDP-a.

“Tu je priča počela. Svi su dolazili Bandiću. On je jedan komunikativan čovjek i svi su ga jednako doživljavali. Pamti imena, prezimena, povezanost između ljudi, događaje…”

Stvaranje zagrebačkog SDP-a

Kojić je istaknuo da je Bandić imao veliku ulogu u stvaranju zagrebačkog SDP-a.

“Ništa nije postojalo osim tog nukleusa na Pešćenici, raspao se sustav uzduž i poprijeko. Mrzili su nas, ljudi su pljuvali po nama, kriomice smo išli na sastanke. Nas su stalno legitimirali, bilo je svega i svašta. On je u tom ambijentu gradio. Imali smo jedino podršku s Trnja od gospodina Slobodana Ljubičića. Ostale gradske četvrti – nigdje ništa. I od tog nigdje ništa počelo se raditi i stvarati. Kad su bili izbori, Bandić je prvi išao i lijepio plakate zajedno s nama po Zagrebu”, kazao je Kojić te se prisjetio kako je Bandić Račanove plakate lijepio i na mjestima gdje su boravili HDZ-ovci.

Govoreći o odnosu Račana prema Bandiću, Kojić navodi da u početku nije bilo problema.

“Kasnije, Bandić se s tim svojim manama ili vrlinama saplitao u mehanizme koje mainstream stranke provodio i režirao pa je došlo do određenih nesuglasica. Ali, bila je kohabitacija”, kazao je Kojić.

  • +14
  • +11

Zagreb: Odlazak iz HNK nakon završene komemoracije za Milana Bandića

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

“Nije mogao Račan zaboraviti sve što je Bandić doprinio u razvoju SDP-a u Zagrebu pa i u Hrvatskoj. To je velik, nemjerljiv doprinos. Znao je s kim ima posla”, dodao je Kojić, navodeći da je odnos među Račanom i Bandićem zahladio.

Komentirajući odnos između Bandića i Zorana Milanovića, Kojić navodi da mu se činilo da je odnos bio hladan. Kojić se osvrnuo i na izbore za gradonačelnika 2009. godine kada je Milanović podržao Bandića za kandidata. Kojić je istaknuo da se Milanović nije ponio pragmatično u toj situaciji nego pokvareno. Kaže da je Milanović tada za Bandića govorio da je najbolji kandidat za Zagreb, a listu je nosio sam Milanović.

Osnivanje stranke BM365

Kojić se prisjetio i osnivanja stranke BM365, dodajući da on sam u tome nije sudjelovao.

“Nisam bio ni na osnivačkoj skupštini. Kad je konstitutivni odbor imao sastanak, a Bandić je iz zatvora poručio da je on predsjednik, Slavko će biti uz njega, a ostalo podijelite. Ovo je prvi put za javnost. Neki su članovi demonstrativno napustili konstituirajuću sjednicu. Ni danas mi nije jasno zbog čega. Kad se on vratio iz pritvora, prvo je mene kooptirao u sva tijela. Dakle, to je čovjek koji meni vjeruje i ja sam njemu cijelo vrijeme vjerovao. Koju sam ja muku imao u gradu sa Sandrom Švaljek, to nitko ne zna. To je bilo strašno nešto, žena je oktroirala vlast, išla je birati novu upravu Holdinga”, kazao je Kojić, dodajući da je to htjela napraviti u suradnji s headhunting agencijom, a naknadno se ispostavilo da je nekim od kandidata pisala pitanja ili su joj bili prijatelji.

Kandidati za novog gradonačelnika

O budućnosti stranke Kojić nije htio razgovarati, a govoreći o kandidatima za novog gradonačelnika kaže da nitko nije ravan Bandiću.

“Što se tiče kandidata, Milan je visoko postavio ljestvicu, bez obzira tko bude, neće mu biti lako približiti se kapacitetima koje je on postavio. Nisu kapacitirani da bi mogli biti ravni Bandiću”, kazao je Kojić.

Osvrnuo se i na Tomislava Tomaševića iz Možemo!.

“Ne znam što je on radio u životu. Ne znam što je ta ekipa Tomaševića, koja je referenca, jesu li ikad išta radili.”

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!