ISTRAŽIVANJE GFK

Koji narod najviše mrzi svoj posao?

11.12.2013 u 10:15

Bionic
Reading

Amerikanci u najvećem broju slučajeva mrze svoj posao, dok Kanađani najviše uživaju obavljajući svoje radne obaveze, rezultat je studije istraživačke kuće GfK, prenosi beogradski portal B92

Anketa u kojoj je sudjelovalo 8.000 zaposlenih iz SAD-a, Kanade, Indije i EU pokazala je da 15 posto zaposlenih Amerikanaca mrzi svoj posao, a Kanađana tek sedam posto, prenio je portal Monster.com.

Najsretniji su na svom poslu Kanađani, njih 64 posto je zadovoljno onim što radi, a iza njih (s 57 posto) su Nizozemci, od kojih tek sedam posto mrzi svoj posao.

Većina Nijemaca, 57 posto, neutralna je u odnosu na posao koji obavlja, niti ga vole niti ga mrze.

Ovakavi rezultati ne trebaju iznenaditi ako se zna da Amerikanci imaju kraći godišnji odmor od Europljana i da američke firme pokušavaju sa što manje radne snage napraviti što veći obujam posla, navodi se u studiji.

Njemačka, četvrta ekonomija svijeta sa 35-satnim radnim tjednom, ne ubraja se u zemlje sa najzadovoljnijim zaposlenima. Samo 34 posto Nijemaca voli svoj posao, a deset posto njih je izjavilo da mrzi ono što trenutno radi.

Zaposleni Francuzi koji imaju također 35-satni radni tjedan u 43 posto slučajeva su izjavili da vole svoj posao, a devet posto ih mrzi svoje radno mesto.

Britanci, koji su na petom mestu ove liste, u 46 posto slučajeva vole to što trenutno rade, nasuprot 12 posto onih koji mrze svoj posao.