STRUČNO TUMAČENJE

Koji će virusi gripe harati i kakvo je cjepivo?

10.11.2015 u 11:41

Bionic
Reading

U Hrvatskoj za sada još nema gripe. Ove godine potražnja za cjepivom nešto je veća nego prošle, a dežurni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) najavljuju da bi ono trebalo bolje odgovarati virusima koji su u opticaju nego što je to bio slučaj prošle sezone

'Počeli smo sa cijepljenjem. Čini se da je odaziv veći nego prošlih godina no još nema konkretnih podataka za koliko', rekla je Vesna Višekruna Vučina iz HZJZ-a.

'Nabavili smo 260 tisuća doza. Prema projekcijama potrošnje ranijih godina to bi trebalo biti dovoljno. Nastojimo nabavljati toliko doza da ih ne bude ni previše, niti premalo', objasnila je epidemiologinja.

Prema najavama svjetskih stručnjaka ovogodišnje cjepivo trebalo bi biti djelotvornije jer niti jedan virus u međuvremenu nije toliko mutirao da bi značajnije odudarao od tri soja čiji su antigeni zastupljeni u cjepivu:

A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 virus
A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) virus
B/Phuket/3073/2013 virus

Neki od ovih virusa za sada su se tek sporadično javili u Europi i u SAD-u no još nisu uzrokovali epidemije.

'Prava sezona počet će uobičajeno krajem godine i trajat će do Uskrsa. Obično prvo počnu harati virusi tipa A, a na kraju sezone u veljači i ožujku tip B. Prošle godine utrošeno je oko 243.000 doza, a zabilježeno je pet smrtnih slučajeva koji su službeno povezani s gripom', rekli su nam u HZJZ-u.

Prema stručnjacima prošlosezonski soj A (H3N2) značajnije je mutirao pa je odudarao od onoga u cjepivu. Na našu sreću uglavnom je cirkulirao u zapadnoeuropskim zemljama. Primjerice u Velikoj Britaniji on je u samo dva tjedna u siječnju odnio oko 28.000 života, čak 30-ak posto više nego prijašnjih godina. U Hrvatskoj je više bio prisutan H1N1.

Budući da virusi gripe konstantno mutiraju, učinkovitost cjepiva ne može biti 100 postotna. Jedna metaanaliza iz 2012. utvrdila je da je ono u prosjeku učinkovito u oko 67 posto slučajeva te da je najefikasnije kod starijih s oslabljenim imunitetom i male djece u dobi od 6 do 24 mjeseca. Ugledna, neovisna organizacija Cochrane 2012. je utvrdila da postoje pozitivne korelacije između cijepljenja i manjeg broja dana bolovanja.

Stručnjaci cijepljenje preporučuju uobičajenim rizičnim skupinama – starijima, kronično bolesnima, medicinskom osoblju, djeci i trudnicama.

Za detaljnije informacije o mitovima i istinama o gripi i cjepivu posjetite stranicu Gripa.hr.