USPJEH MALIH STRANAKA

Koja su najveća iznenađenja izbora?

15.04.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Iako su i europski izbori pokazali kako je u Hrvatskoj i dalje čvrsto ukorijenjen blokovski sustav s HDZ-om i partnerima na jednoj i SDP-om s partnerima na drugoj strani, izbornim rezultatom mogu biti zadovoljne manje stranke bez parlamentarnog iskustva koje su u nekim županijama i općinama izbile na vrlo visoka mjesta. Hrast je u Zagrebu završio na četvrtom mjestu, dok je u Splitu prešao i Hrvatske laburiste i našao se na trećem mjestu. Dobar rezultat ostvarila je i Akcija mladih, dok je Piratska stranka u Brelima osvojila 20 posto glasova i 'pobrala broncu'

U Hrastu ne kriju zadovoljstvo postignutim rezultatom i osvojenih 2,55 posto glasova na državnoj razini, pogotovo ako se u obzir uzmu ankete koje su im davale 0,8 posto glasova. Iza njih je Akcija mladih sa 1,49 posto glasova, a Piratska stranka osvojila je na državnoj razini 1,19 posto. To smatraju velikim uspjehom jer su najmlađa stranka u Hrvatskoj. Pirati su ipak najveći uspjeh u Brelima gdje je njihov kandidat Marko Doko stranci priskrbio 20,80 posto glasova poguravši ih na treće mjesto.

'Evidentno je da su građani razočarani etabliranim političkim opcijama, tako da, posebice u vrijeme gospodarske krize, mogu profitirati nove, do tada marginalne opcije', smatra politički analitičar Damir Jugo.

Ipak, njihov postignut rezultat ne bi značio gotovo ništa na parlamentarnim izborima. Politički analitičar Ivan Rimac pak smatra da je mala izlaznost ključna za uspjeh ovakvih stranaka. 'Uspjeh je vezan za odanost i motiviranost glasača, pa tako manje stranke imaju vjerniju sljedbu. To su skupine koje imaju jako motiviranu podršku, koje su izrasle na akcijskim modelima djelovanja i te skupine imaju više motiviranih u ovoj situacijama gdje gotovo nitko nije mario za izbore', pojašnjava.


Ipak, stranke koje su jučer požnjele uspjeh ne bi se trebale unaprijed nadati da će sličan scenarij doživjeti i na lokalnim izborima do kojih je nešto više od mjesec dana. 'Ovi izbori bili su jedna velika i skupa anketa, no to ne znači da će se ovi rezultati reflektirati na lokalne izbore. Jedino je tu pozitivan psihološki odjek onih koji su pobijedili na ovim izborima', dodaje Jugo. Ipak, ovi će rezultati motivirati birače i lijeve i desne opcije da u većem broju izađu na lokalne izbore. Smatra da su izbori za Europski parlament trebali biti potpuno personalizirani, a da to nisu bili zbog needuciranosti građana. 'Sve se opet na kraju svelo na iskazivanje odanosti ovoj ili onoj političkoj opciji', smatra Jugo i dodaje kako će na lokalnim izborima ipak biti zanimljivo vidjeti razvoj situacije u Istri gdje je Ivan Jakovčić ostvario bolji rezultat od Kukuriku koalicije i u Osijeku gdje je HDSSB jučer završio tek na trećem mjestu.

Rimac poručuje kako je primjer kandidature zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za predsjedničke izbore. 'Određeni političari pašu na određen stolac ne na bilo koju funkciju', poručuje Rimac i naglašava kako se rezultat europskih izbora nikako ne može ponoviti na lokalnim izborima.

'Na lokalnim izborima je drugačija vrsta kampanje, tamo će svako selo, svaka općina imati svoje liste', kaže Rimac i zaključuje kako je katastrofalan odaziv najvažnija odrednica prvih hrvatskih euro izbora. 'To je posljedica odnosa političkog vrha prema građanima', zaključuje.