POLITIČKA PRĆIJA NA HTV-U

Koga to zastupaju kandidati za Programsko vijeće?

25.02.2011 u 08:43

Bionic
Reading

Iako zakon nalaže da članovi Programskog vijeća HRT-a mogu biti osobe koje predstavljaju razne skupine hrvatskog društva, svaki od 11 kandidata zastupa sam sebe: iza njih ne stoji nijedna kulturna ili znanstvena institucija, upozorili su u petak predstavnici Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika te Hrvatske glazbene unije

'Među 11 kandidata nema niti jednog predstavnika HAZU-a, bilo kojeg sveučilišta, Crkve i ostalih vjerskih zajednica, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika…', rekao je Zorislav Lukić glavni tajnik Matice hrvatske. Naglašava da ne dovodi u pitanje profesionalnost 11 kandidata, no ističe činjenicu da su oni sami sebe predložili za tu funkciju ne zastupajući pritom nijednu instituciju, što je, pojašnjava Lukić, protivno i zakonu.


Za primjer je uzeo jednog od kandidata, književnika Antu Tomića koji kao član Hrvatskog društva pisaca ne zastupa u Programskom vijeću tu ustanovu, već samoga sebe. S druge strane, kaže Lukić, među izabrane kandidate nije uvršten predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović, koji je bio službeni kandidat Društva.

Lukić je kritizirao i činjenicu da se prilikom izbora članova Programskog vijeća krši Zakon o HRT-u koji nalaže da je u obavljanju djelatnosti HRT neovisan od političkih utjecaja. No, unatoč tome, političke stranke otvoreno licitiraju kandidatima koji predstavljaju vladajuće ili pak oporbu. Tako su klubovi zastupnika vladajućih stranaka predložili saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije šest članova: Josipa Jovića, Petra Lovrića, Milana Kujundžića, Darka Grivičića, Branku Pavlić i Viktoriju Car, dok su oporbenjaci predložili Ivu Goldsteina, Sanju Ivić, Branka Karabatića, Nadu Zgrabljić Rotar i Antu Tomića.

Sfeci, Vladović, Lukić, Sučić i Turina

Na konferenciji za novinare u Matici također je istaknuto da su barem dva od navedenih kandidata na platnoj listi HRT-u konkurentske medijske kućeEPH, što je također protivno zakonu. Lukić je upozorio da je i sadašnje Programsko vijeće izabrano po istoj formuli te ga nazvao okljaštrenim i poznatim po skandalima, svađama, ali i fizičkim obračunima članova.

Stjepan Sučić potpredsjednik Matice hrvatske, ogorčen je pak na minimalnu količinu kulturnih i znanstvenih sadržaja na javnoj televiziji, no to, kaže, nije čudno s obzirom na to da hrvatske kulturne ustanove nemaju nijednog predstavnika u Programskom vijeću. 'Tko je taj koji ima pravo tako podcijeniti kulturne potrebe?', pita se Sučić te upozorava da će nastojanje HTV-a da bude sličan komercijalnim televizijama izroditi teške posljedice.

Sabor će za tjedan dana donijeti konačnu odluku o kandidatima, a organizatori današnje konferencije za novinare ističu da će 'legitimitet Programskog vijeća osporiti svim sredstvima koja su im na raspolaganju'.