NAORUŽANI DI ZUBA

Kod selefija u BiH zaplijenjen veći vojni arsenal

08.09.2014 u 20:23

Bionic
Reading

U antiterorističkoj akciji na području BiH u kojoj je tijekom protekloga tjedna uhićeno šesnaest pripadnika selefijskoga pokreta povezanih s terorizmom, otkrivena je i veća količina oružja koja će biti korištena kao dokazni materijal, priopćeno je iz državne policijske agencije (SIPA) čiji su službenici predvodili akciju.

Policijski službenici SIPA-e su u pretresima objekata na 17 lokacija na širom BiH zaplijenili više ručnih bombi, puškomitraljeza, poluautomatskih pušaka, zračnih pušaka i drugih vrsta pušaka i pištolja. Zaplijenjeni su i okviri za streljivo kao i streljivo, maskirni neprobojni i jurišni prsluci.

Pripadnici SIPA-e oduzeli su i računala i računalnu opremu, uređaje za pohranjivanje podataka, mobilne telefone, SIM kartice, propagandne materijale, CD-ove, DVD-ove, brošure, knjige, zastave s arapskim obilježjima, razne bilješke, popise i druge predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem sudskom postupku.

Iz SIPA-e su naveli da se istraga u okviru akcije Damask intenzivno nastavlja u smjeru otkrivanja svih počinitelja terorizma.

Po nalogu Državnog odvjetništva i Suda BiH, pripadnici SIPA-e su prošloga tjedna izveli antiterorističku akciju Damask u kojoj je uhićeno 16 osoba.

Nakon kriminalističke obrade policijski službenici SIPA-e predali su prijavu Državnom odvjetništvu BiH protiv devet osoba zbog sumnji da su povezani financiranjem terorističkih aktivnosti, javnim poticanjem i vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti, te organiziranja terorističke skupine.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u nedjelju jednomjesečni pritvor za pet osoba koje su uhićene u akciji Damask usmjerenoj protiv organizatora odlaska mladića iz BiH na ratišta u Siriji i Iraku i sudjelovanje u borbama na strani terorističkih islamističkih skupina.

Među onima koji će ostati u pritvoru najmanje do 3. listopada je i Bilal Bosnić (42) iz Bužima kod Bihaća, poznat kao vođa jedne od skupina radikalnih islamista - selefija.