ubijeno više od 16.000 roma

Kod Jasenovca održana Komemoracija za romske žrtve holokausta

02.08.2019 u 15:32

Bionic
Reading

Na romskom groblju Uštica kod Jasenovca, gdje su ustaše ubile više od 16.000 Roma, u petak je po osmi put održan komemorativni skup posvećen romskim žrtvama holokausta kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja za romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu

Komemoraciju je organizirao Savez Roma Republike Hrvatske 'Kali Sari', a nazočili su joj u ime Vlade njezin potpredsjednik Davor Božinović, u ime hrvatske predsjednice kao njen izaslanik sisačko-moslovački župan Ivo Žinić, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, zagrebački gradnačelnik Milan Bandić, predstavnici nacionalnih manjina i diplomatskog zbora.

Nakon molitve za duše ubijenih Roma, Božinović, Žinić i saborska zastupnica Marija Mačković položili su zajednički vijenac te se poklonili romskim žrtvama.

U ime organizatora okupljenima se obratio saborski zastupnik romske i drugih nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, izrazivši zadovoljstvo što se nakon sedamdeset godina počelo govoriti o romskim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

Današnjim položajem Roma u Hrvatskoj, kako je rekao, ne može biti u potpunosti zadovoljan, ali se nada će se u suradnji s Vladom do kraja mandata 'odraditi' operativni program za Rome.

'Nadam se da ćemo uz pomoć Grada Zagreba i Vlade RH iduće godine ovdje svi zajedno otvoriti Romski memorijalni centar', poručio je Kajtazi i naglasio da Romi u Hrvatskoj zajedno s drugim građanima mogu znatno doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske.

  • +28
Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL